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QUESTION:

Is it a violation of Rules 7,1 and 7.7 of the Rules of Professional
Conduct for a lawyer to communicate on the lawyer's letterhead, business
cards, or advertisement that the lawyer is certified by the American
Arbitration Assoclatlion as an arbitrator?

ANSWER:

It is not false and misleading and, thus, not a violation of Rules 7.1
and 7.7 for a lawyer to communicate the fact that the lawyer has been cer-
tified as an arbitrator by the Amerlcan Arbltration Assoclation.

DISCUSSION:

Rule 7.1(d) of the Rules of Professional Conduct provides as follows:

"Bule 7.1 Communications Concerninp a
Lawyer's Services

A lawyer shall not make or cause to be made
a false or misleading communication about the

lawyer or the lawyer's services., A communica-
tion 18 false or misleading 1f {it:

E

(d) Communicates the certification of the law-
yer by a certifylng organization, except as
provided in Rule 7.7."
Rule 7.7 provides that a lawyef may not communlcate that he or she has
been certified by a certifying organlzation unless that oxganizatlion has
been approved by the Alabama State Bar Board of Legal Speciélization. This
Rule contemplates legal specialitiles that are within the practice of law.
It does not contemplate other dfsciplines outside the practice of law, such
as accounting, medicine, engineering, financial planning, etc. The Discipli-
nary Commission, on a number of occasions, has held that a lawyer may com-—
municate non-legal diseiplines on the lawyer's letterhead, business carda,
or in the lawyer's advertising (see RO-87-80 -~ lawyer/engineer and R0-91-12 -

lawyer /financial planner).
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Since an arbitrator does not necessarily have to be a lawyer, it is the
view of the Disciplinary Commission that an arbitrator should be character-
ized as a non-lawyer discipline and, thus, such designation may be placed on

a lawyer's letterhead, business card, or in advertising without the lawyer

being certified pursuant to Rule 7.7.
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