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QUESTION: 

 

The Disciplinary Commission has determined that it would be appropriate to 

give further consideration to the conclusions reached in RO’s 92-23 and 93-23 which 

address the issue of whether an attorney may pay the advertising expenses of 

another attorney in exchange for referrals from the attorney whose services are 

advertised.   

 

ANSWER: 

 

 An arrangement whereby advertising expenses are paid by someone or some  

 

entity other than the lawyer whose services are being advertised would, in the 

opinion of the Disciplinary Commission, violate Rule 7.1 of the Rules of Professional 

Conduct, in that advertising under such circumstances would constitute “a false or 

misleading communication about the lawyer or the lawyer’s services.”  Additionally, 

payment of advertising expenses in exchange for referrals violates the prohibition in 

Rule 7.2(c) against a lawyer giving “anything of value to a person for recommending 

the lawyer’s services.” 

DISCUSSION:  

 

 Rule 7.1 of the Rules of Professional Conduct provides as follows: 

 

     “Rule 7.1    Communications Concerning   

        A  Lawyer’s Services 

      

     A lawyer shall not make or cause to be made a false 

                or misleading communication about the lawyer or 
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     the lawyer's services.  A communication is false or 

     misleading if it: 

 

     (a)   Contains a material misrepresentation of fact or 

  law, or omits a fact necessary to make the state- 

  ment considered as a whole not materially mis- 

             leading; 

 

     (b)   Is likely to create an unjustified expectation about 

  results the lawyer can achieve, or states or implies 

  that the lawyer can achieve results by means that 

  violate the Rules of Professional Conduct or other 

  law; 

 

     (c)   Compares the quality of the lawyer's services with 

  the quality of other lawyer's services, except as 

  provided in Rule 7.4; or 

 

     (d)   Communicates the certification of the lawyer by a 

  certifying organization, except as provided in Rule 

  7.7." 

 

 It would appear obvious that any potential client who calls the telephone  

 

number listed in the above described advertisement scheme would be mislead as to  

 

which attorney they would be dealing with and who would be representing them in  

 

their particular legal matter.  While the referral concept is obviously an acceptable  

 

one in this state, advertisement by means of this type of conduit whereby one  

 

attorney or firm avoids direct participation in the advertising, other than funding  

 

the same, misleads the public as to what attorney or attorneys a potential client will  

 

be dealing with and which attorney will ultimately serve as the client’s legal  

 

representative.
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        Further, the lawyers involved in open referrals must ensure the client is  

aware of the referral system, division of fees, degree of participation of the attorneys 

 

involved, etc., as mandated by Rule 1.5 of the Alabama Rules of Professional  

 

Conduct. 

  

        The purpose of the rules is to protect the public.  Any advertising scheme 

 

which would circumvent full disclosure of relevant information to the consuming 

 

public violates, not only the rules themselves, but their spirit and purpose as well. 

 

Strict adherence to applicable rules would not allow such an advertising and  

 

referral arrangement.  The circuitous referral concept envisioned therein is not a  

 

plan structured as to prevent misleading the public while maintaining the integrity  

 

of the representation of the client. 

 

        Other rules of professional conduct would be impacted, or potentially  

 

impacted, by this type of advertising and referral arrangement.  First, the fact that 

one attorney would be paying the advertising expenses of a second attorney in 

exchange for referrals means that the second attorney would be receiving something 

of value in return for a referral or recommendation of the first attorney’s services.  

This is clearly violative of Rule 7.2(c), which provides, in pertinent part, that “[a] 

lawyer shall not give anything of value to a person for recommending the lawyer’s 

services .…” 

        Furthermore, Rule 1.10 deals with vicarious disqualification of lawyers 

 

associated in a “firm.”  Whether a group of lawyers constitutes a “firm” for
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purposes of this rule is a factual question.  The Comment to Rule 1.10 notes that  

 

a group of lawyers could be considered a “firm” in one context of the rule, but not  

 

in another.  If lawyers are associated in the practice of law in some way, the exact 

 

relationship can be immaterial for the purposes of disqualification under Rule  

 

1.10.  In light of the provisions of Rule 1.10, and the construction which has been 

placed thereon, there would appear to be a distinct possibility that attorneys or 

firms who participate in such an advertising arrangement would inherit one 

another’s conflicts of interest and would thereby be vicariously disqualified from 

any matter in which the other had a conflict. 

        Based upon the above, it is the opinion of the Disciplinary Commission of the 

Alabama State Bar that it is ethically impermissible for one attorney to pay the 

expense of advertising the services of a second attorney in exchange for the referral 

of cases by the second  attorney.  To the extent that RO-92-23 or RO-93-23 may  

be inconsistent with the conclusions stated herein, they are to be considered as 

modified in conformity herewith.   
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