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QUESTION:  

 

 “I am serving as an appointed guardian ad litem in a juvenile case.  I have not 

attended any formal training or other courses pertaining to an attorney’s responsi-

bilities as a guardian ad litem, however, I have read the guardian ad litem manual 

prepared for the Children’s Justice Task Force.  I have become aware from other 

sources that certain jurisdictions consider it appropriate for a guardian ad litem to 

communicate directly and ex parte with the court. 

 

 This is a request for a formal opinion on the following question:  Under the 

Alabama Rules of Professional Conduct, may a guardian ad litem communicate 

ex parte with the court?” 

 

* * * 

 

ANSWER:  

 

 An attorney who has been appointed guardian ad litem is ethically prohibited 

 

from communicating ex parte with the trial judge concerning any substantive issue  

 

before the court. 

 

DISCUSSION:  

 

The argument has been advanced that guardians ad litem, rather than being 

advocates for their wards, are more appropriately considered advisors to the court, 

and, therefore, should be permitted to have ex parte communication with the judge.  

However, this is not the case in Alabama.   
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The Court of Civil Appeals of the State of Alabama has conclusively held  

that guardians ad litem are advocates for their wards and the role of the guardian  

ad litem in the adjudicatory process is not different from that of any other advocate. 

      “The guardian ad litem … is an officer of the court and is 

      entitled to argue his client’s case as any other attorney involved 

      in the case.” S.D. v. R.D., 628 So.2d 817, 818 (Ala. Civ.App. 1993) 

 

 Additionally, the statutory provision which governs the appointment and 

payment of guardians ad litem in juvenile cases expressly states that it is the duty  

of the guardian ad litem to act as advocate for the ward.  Code of Alabama, 1975,  

§ 15-12-21(b) & (c), provides as follows: 

 (b)  If it appears to the trial court in a delinquency case, need 

       of supervision case, or other judicial proceeding in which   

      a juvenile is a party,  that the juvenile is entitled to counsel  

      and that the juvenile is not able financially or otherwise to  

      obtain the assistance of counsel or that appointed counsel  

      is otherwise required by law, the court shall appoint counsel  

      to represent and assist the juvenile or act in the capacity of  

      guardian ad litem for the juvenile.  It shall be the duty of the 

      appointed counsel, as an officer of the court and as a member 

      of the bar, to represent and assist the juvenile to the best of  

      his or her ability. 

   

(c)  If it appears to the trial court that the parents, guardian or  

      custodian of a juvenile who is a party in a judicial proceeding,  

      are entitled to counsel and the parties are unable to afford  

      counsel, upon request, the court shall appoint counsel to  

      represent and assist the parents, guardian or custodian.  It  

      shall be the duty of the appointed counsel, as an officer of the 

      court and as a member of the bar, to represent and assist the 

      parties to the best of his or her ability.  (emphasis supplied) 
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It is, therefore, the opinion of the Disciplinary Commission that attorneys 

who are appointed guardians ad litem are advocates for their wards just as, and in 

the same manner, as retained attorneys are advocates for their clients.  Accordingly, 

guardians ad litem are subject to the same prohibition against ex parte communica-

tion with the court as are all other lawyers involved in the adjudicatory process. 

The prohibition applicable to attorneys is codified in  Rule 3.5 of the Rules of  

Professional Conduct which provides as follows: 

      "Rule 3.5   Impartiality and Decorum  

                                            Of The Tribunal 

 

      A lawyer shall not: 

 

      (a)   Seek to influence a judge, juror, prospective juror or 

                         other official by means prohibited by law; 

 

      (b)   Communicate ex parte with such a person except as 

                         permitted by law; ….” 

 

 A similar prohibition applicable to judges is found in the Canons of Judicial 

Ethics.  Canon 3(A).(4) of the Canons of Judicial Ethics provides as follows: 

      “A judge should accord to every person who is legally 

      interested in a proceeding, or his lawyer, full right to 

      be heard according to law, and, except as authorized by 

      law, neither initiate nor consider ex parte communications 

      concerning a pending or impending proceeding.” 
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 While Alabama appellate courts have never specifically addressed the issue 

 

of ex parte communication with the court by a guardian ad litem, other jurisdictions 

have expressly ruled on this issue and have held such ex parte communication to be 

ethically prohibited.  See, e.g., Moore v. Moore, 809 P.2d 261 (Wyo. 1991); Veazey v. 

Veazey, 560 P.2d 382 (Alaska 1977); Riley v. Erie Lackawanna R. Company, 119 Misc. 

2d 619, 463 N.Y.S.2d 986 (1983); De Los Santos v. Superior Court of Los Angeles 

County, 27 Cal. 3d 677, 613 P.2d 233 (1980). 

 The question of ex parte communication by a guardian ad litem has also been 

 

addressed in a treatise on the role of the guardian ad litem.   

 

      “The guardians are usually afforded the same rights as the 

      parties’ attorneys (e.g., of making opening statements and 

      closing arguments).  Guardians cannot be called as witnesses. 

      Guardians ad litem may not have ex parte communications 

      with the judge.”  Podell, The Role of the Guardian Ad Litem,  

                 25 Trial 31, 34 (April 1989). 

 

 For the reasons cited above, it is the opinion of the Disciplinary Commission 

 

of the Alabama State Bar that an attorney who serves as a guardian ad litem may  

 

not have ex parte communications with the trial judge regarding any substantive  

 

issue before the court. 
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