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QUESTION:  

 

May an Alabama law firm enter into an affiliation agreement with a foreign 

law firm, where there will be no legal commitments, no sharing of revenues, and 

neither affiliate would engage in the practice of law outside of the jurisdictions in 

which they are licensed? 

 

ANSWER:   

 

The Disciplinary Commission of the Alabama State Bar is of the opinion  

 

that the Alabama Rules of Professional Conduct do not prohibit Alabama lawyers  

 

from forming a partnership with foreign attorneys, or practicing with foreign  

 

attorneys in the form of a professional corporation or association authorized to  

 

practice law for a profit.  For the purposes of this opinion, the foreign lawyers  

 

must be members of a recognized legal profession in the foreign jurisdiction.   

 

Further, your arrangement between the Alabama lawyers and the foreign lawyers  

 

must be in compliance with the law of Alabama, as well as the law of the foreign  

 

jurisdiction where the foreign lawyer practices. 

 

DISCUSSION: 

 

The Alabama Rules of Professional Conduct contain no specific prohibition  

 

against an Alabama lawyer forming a partnership with, practicing with or in the  
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form of a professional corporation or association, a foreign lawyer.  However,  

 

Rule 5.4(a) prohibits an Alabama lawyer from sharing legal fees with a nonlawyer.   

 

Rule 5.4(b) and (d) prohibit Alabama lawyers from forming a partnership with,  

 

practicing with or in the form of a professional corporation or association, any 

 

individual not authorized to practice law in the State of Alabama.  Specifically,  

 

the above-cited Rules provisions are as follows: 

 

"Rule 5.4    Professional Independence  

      of A Lawyer   

   

(a)    A lawyer or law firm shall not share legal fees 

         with a nonlawyer, except that: 

 

 (1)    an agreement by a lawyer with the lawyer's 

       firm, partner, or associate may provide for 

       the payment of money, over a reasonable 

       period of time after the lawyer's death, to 

                  the lawyer's estate or to the one or more 

       specified persons;  

 

          (2)    a lawyer who undertakes to complete un- 

                             finished legal business of a deceased lawyer 

                             may pay to the estate of the deceased lawyer 

                             that proportion of the total compensation 

                  which fairly represents the services rendered 

                             by the deceased lawyer; and 

 

          (3)    a lawyer or law firm may include nonlawyer 

                              employees in a compensation or retirement 

         plan, even though the plan is based in whole 

                              or in part on a profit sharing arrangement.  
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 (b)    A lawyer shall not form a partnership with a nonlawyer 

                    if any of the activities of the partnership consist of the 

                    practice of law. 

 

     * * * 

 

 (d)    A lawyer shall not practice with or in the form of a 

         professional corporation or association authorized 

                    to practice law for a profit, if: 

 

         (1)    a nonlawyer owns any interest therein, except 

                            that a fiduciary representative of the estate of a 

      lawyer may hold the stock or interest of the law- 

    yer for a reasonable time during administration; 

          

        (2)   a nonlawyer is a corporate director or officer 

     thereof; or 

 

        (3)    a nonlawyer has the right to direct or control 

     the professional judgment of a lawyer.” 

   

    

Additionally, Rule 5.5, which prohibits a lawyer from assisting a person  

 

who is not a member of the Bar in the performance of activity that constitutes the  

 

unauthorized practice of law, does not address the specific situation involving an  

 

affiliation between a foreign lawyer and an Alabama lawyer for the practice of  

 

law.  As the Comment to Rule 5.5 points out, the definition of the practice of law  

 

is established by law and will vary from one jurisdiction to another.  The purpose  

 

behind the prohibition on unauthorized practice of law as set forth in Rule 5.5, as  

 

the Comment points out, is to protect the public against rendition of legal services  

 

by unqualified persons. 
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 The provisions of Rule 5.4, quoted above, have as their primary purpose  

 

ensuring that Alabama lawyers, in representing their clients, exercise independent 

 

professional judgment and are not subject to control or supervision by nonlawyers.   

 

An application of this Rule to your inquiry leads to the conclusion that a member  

 

of the legal profession of a foreign country will be considered a “nonlawyer” under  

 

Rule 5.4, and would thus be prohibited from forming a partnership with, associated  

 

in the practice of law in any other way with an Alabama lawyer. 

 

 The Disciplinary Commission is of the opinion, however, that lawyers who 

 

are members of a recognized legal profession in a foreign jurisdiction would not  

 

be “nonlawyers” within the meaning of Rule 5.4, and, therefore, an affiliation,  

 

formation of a partnership, or practicing in the form of a professional corporation 

 

or association with such foreign lawyers, would not violate that Rule. 

 

Whether a prospective member of an Alabama law firm is a member of  

 

a "recognized legal profession" requires a factual determination taking into  

 

consideration the jurisdiction's legal structure as well as the nature and extent  

 

of legal services customarily performed by the prospective member in his or her  

 

jurisdiction.  In most instances, a person who is specially trained to provide legal  

 

advice concerning the laws of the foreign jurisdiction and is licensed by the foreign  

 

jurisdiction to represent clients in the legal and judicial system of the jurisdiction,  
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would qualify as a member of a recognized legal profession in the foreign  

 

jurisdiction.   

 

However, the Disciplinary Commission is aware that in some foreign  

 

jurisdictions an individual who is licensed as a notario or Notary Public is  

 

permitted to provide legal services which only a duly licensed lawyer could provide  

 

in Alabama.  An individual who is licensed only as a Notary Public in a foreign  

 

jurisdiction would not be considered, in the opinion of the Disciplinary Commission,  

 

a member of a recognized legal profession and an Alabama law firm should not  

 

enter into an arrangement with such an individual to provide legal services. 

 

Before accepting a foreign lawyer as a member, an Alabama law firm  

 

must take all reasonable steps to ensure that the foreign lawyer is a member of a  

 

recognized legal profession authorized to engage in the practice of law in the foreign  

 

jurisdiction and that the arrangement complies with the laws of Alabama and the  

 

laws of the jurisdiction where the foreign lawyer practices. 

 

This opinion is not intended to restrict or impose additional requirements  

 

on the formation of business entity partnerships between Alabama lawyers and  

 

lawyers licensed in other states.  A lawyer who is duly licensed to practice law in any  

 

one of the United States or its territories is clearly a member of a recognized legal  

 

profession within the meaning of this opinion, and the existence of such  

 

partnerships is acknowledged in Rule 7.5 of the Alabama Rules of Professional  

 

Conduct.
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This opinion is consistent with Formal Opinion 01-423 of the American Bar  

 

Association Committee on Ethics and Professional Responsibility and some of the  

 

language herein is derived from that opinion. 

 

 

 

OGC/vf 

 

3/28/02 

 

 

 
 

 


