ETHICS OPINION
RO-02-04

QUESTION:

"I want to get an opinion from the Alabama State Bar regarding whether
or not a law firm can have an arbitration provision in their employment contract
with their client. Please let me know whether or not this is ethical."

ANSWER:

The inclusion of a binding arbitration provision in the employment contract
between you and your clients would prospectively limit your liability to your clients
for malpractice within the meaning of Rule 1.8(h). Accordingly, you may ethically
include a binding arbitration provision in your attorney-client contract only if the
client is independently represented by counsel in connection with the negotiation

and execution of the contract,

DISCUSSION:

Rule 1.8(h) of the Rules of Professional Conduct provides, in pertinent part,

as follows:

" A lawyer shall not make an agreement
prospectively limiting the lawyer's liability
to a client for malpractice unless permitted
by law and the client is independently repre-
sented in making the agreement, . .".
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Applying the above-quoted Rule to your inquiry, the determinative issue
appears to be whether binding arbitration prospectively limits the lawyer's liability
to a client for malpractice.

It would appear that the primary purpose to be achieved by requiring
binding arbitration as a condition of representation by an attorney is to preclude
the client from suing the attorney for malpractice in a court of law and before
a jury. Therefore, a client who signs a binding arbitration agreement with an
attorney is giving up rights the client is otherwise constitutionally and legally
guaranteed, i.e., to have a jury determine whether and to what extent the
attorney is guilty of malpractice and, if so, the amount of damages to be
awarded the client in compensation therefor. The fact that binding arbitration
denjes the client adjudicatory rights afforded by the United States Constitution,
the Alabama Constitution and state law constitutes, in the opinioﬁ of the
Disciplinary Commission, a limitation on the lawyer's liability to a client for
malpractice. It is, therefore, the opinion of the Commission, that the inclasion
of a binding arbitration provision in the employment contract between you and
your clients would prospectively limit your liability to your clients for malpractice
within the meaning of Rule 1.8(h). Accordingly, you may ethically include a

binding arbitration provision in your attorney-client contract only if the client
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is independently represented by counsel in connection with the negotiation and
execution of the contract.

The rationale for the requirement of independent counsel is inexorable.
The client must not be placed in a position of surrendering significant legal
and constitutional rights without fully comprehending the ramifications thereof.
Since the client is surrendering these rights as a precondition of obtaining your
services, you would have a conflict of interest in counseling and advising the
client with regard thereto. Such counsel and advice must come from an attorney
whose interest would not be affected by the client's decision. The requirement
of independent counsel is particularly compelling where, as in most instances,
the client is relatively uneducated and unsophisticated with regard to legal
matters and would be, for the most part, otherwise at the mercy of the attorney

who has drafted the employment contract.
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