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QUESTION: 
 
        I am general counsel for a closely held corporation.  Fifty percent of the stock 
in this corporation is owned by Husband and Wife, A and B.  The other fifty percent  
is owned by Husband and Wife, C and D. 
 
        The corporation was initially established with three directors, A, C, and D.   
A was also the corporation president, D was the vice-president, and C was the 
secretary-treasurer.  Additionally, A and C are salaried employees of the 
corporation.  
 
        The relationship between A and C is now completely deteriorated and they  
are incompatible.  The corporate directors have regular monthly meetings at which  
I am called upon by C and D to provide certain services for said corporation.  
Additionally, I represent C and D in certain business transactions which are not  
in any way related to the corporation or its business. 
 
        Further, C has asked me to prepare a buy-sell agreement with a covenant not  
to compete for the consideration of the stockholders.  I have now completed this 
work. 
 
        A has obtained counsel of his own choosing.  A refuses to sign the buy-sell 
agreement because it contains a covenant not to compete insofar as the insurance 
business is concerned for a limited period of time and a limited geographical area. 
 
        In a recent meeting of the directors, A implied that I had a conflict in repre-
senting the corporation and both C and D.  I question A's contention, as I am 
representing the corporation at the request of the majority of the board of directors 
of the corporation, and I am representing C and D on other business dealings, e.g.,  
the sale of a shopping center to the children of C and D.  I believe A is concerned 
because he has employed an attorney of his own, whom I assume he is paying or 
intends to pay out of his own private funds. 
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        Please provide an opinion as to whether it would be ethical for me to represent 
a corporation, at the request and direction of the majority of the board of directors  
of said corporation, and also to represent the directors of the corporation in their 
private dealings not related to the corporation. 
 
ANSWER: 
 
        There would be no ethical impropriety in your representing the corporation at  
 
the request and direction of a majority of the board of directors (C and D) and at  
 
the same time representing certain of the directors (C and D) in their private matters 
 
unrelated to the corporation, namely, the sale of a shopping center to the children  
 
of C and D. 
 
DISCUSSION: 
 
        Rule 1.13(a), Alabama Rules of Professional Conduct, states as follows: 
 
 Rule 1.13    Organization As Client 
 
 (a)    A lawyer employed or retained by an organization  
                   represents the organization acting through its duly  
                   authorized constituents. 
 
        The Comment to Rule 1.13 states that while communication of a constituent  
 
of an organizational client with the organization's lawyer is protected by Rule 1.6,  
 
this does not mean that constituents of an organization client are clients of the  
 
lawyer.  Pursuant to these rule provisions and interpretations, your identified clients  
 
in your representation are the corporation, as a legal entity, and two individual  
 
directors of that corporation, in separate, unrelated matters. 
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        Rule 1.7(b), Ala. R. Prof. C, states as follows: 
       

     Rule 1.7    Conflict of Interest: 
                                      General Rule 
 

     (b)    A lawyer shall not represent a client if the representation 
                        of that client may be materially limited by the lawyer's  
                        responsibilities to another client or to a third person, or  
                        by the lawyer's own interests, unless: 
 
                        (1)    the lawyer reasonably believes the representation 
                                 will not be adversely affected; and 
 
                        (2)    the client consents after consultation.  When 
                                 representation of multiple clients in a single matter 
                                 is undertaken, the consultation shall include explanation  
                                 of the implications of the common representation and  
                                 the advantages and risks involved. 
 
        The Comment to Rule 1.7 recognizes that the propriety of concurrent  
 
representation can depend on the nature of the litigation and the representation. 
 
In your fact situation, you point out that your representation of the corporation 
 
requires your participation in regularly monthly meetings of the board of directors. 
 
        The Disciplinary Commission had previously considered this scenario, under 
 
the prior Code of Professional Responsibility.  Therein, the Commission quoted  
 
Ethical Consideration 5-18 as follows: 
 
     Occasionally a lawyer for an entity is requested by a stockholder, 
     director, officer, employee, representative, or other person  
               connected with the entity to represent him in an individual  
               capacity; in such case the lawyer may serve the individual only  
               if the lawyer is convinced that different interests are not present. 
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        As such, the Disciplinary Commission is of the opinion that, based upon the  
 
representations in your ethical inquiry that the matters are not in any way related,  
 
then you may ethically represent the directors and stockholders, C and D, in their  
 
individual capacity in a matter which is apparently completely unconnected with  
 
any of the affairs of the corporation and which would not interfere with the exercise  
 
of your independent professional judgment on behalf of the corporation. 
 
        Further, consistent with the mandates of Rule 1.13, you can represent the  
 
corporate entity only at the request and instructions of a majority of the board of  
 
directors, which request and instructions have been obtained in the instant case. 
 
[This opinion hereby modifies and supersedes previously issued opinion  
 
RO-81-518]. 
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