ETHICS OPINION

RO 2008-03

Lawyers’ Trust Account Obligations With Regard to Retainers and Set

Fees
QUESTION:

Should a flat fee that is received prior to the conclusion of representation
be deposited into an attorney’s IOLTA account or is it earned at the time of
receipt?

ANSWER:

In Alabama, a flat fee that is received prior to the conclusion of the
representation or prior to the performance of services must be deposited in
the attorney’s IOLTA account until the fee is actually earned.

DISCUSSION:
In RO 1992-17, the Disciplinary Commission previously stated that:

[TThe client has the absolute right to terminate the services of
his or her lawyer, with or without cause, and to retain another
lawyer of their choice. This right would be substantially
limited if the client was required to pay the full amount of the
agreed on fee without the services being performed. In
Gaines, Gaines and Gaines v. Hare, Wynn, 554 So0.2d 445 (Ala.
Civ. App. 1989), the Alabama Court of Civil Appeals stated:

"The rule in Alabama is that an attorney discharged without
cause or otherwise prevented from full performance, is
entitled to be reasonably compensated only for services
rendered before such discharge. Mall v. Gunter, 157 Ala. 375,
47 So.2d 144 (1908)."




Likewise, in RO 1993-21, the Disciplinary Commission held that an
attorney “may not characterize a fee as non-refundable or use other
language in a fee agreement that suggests that any fee paid before services
are rendered is not subject to refund or adjustment.”

As in RO 1993-21, the Commission noted that “non-refundable fee
language is objectionable because it may chill a client from exercising his
or her right to discharge his or her lawyer and, thus, force the client to
proceed with a lawyer that the client no longer has confidence in.” As
such, the overriding principle of RO 1992-17 and RO 1993-21 is that a non-
refundable fee would impinge on the right of the client to change lawyers
at any time. Allowing an attorney to keep a fee, regardless of whether any
service has been performed for the client, would certainly restrict the
ability of a client to terminate the attorney and seek new counsel. In
reaching this conclusion, the Commission also made clear that the rule
applied to all arrangements where fees are paid in advance of legal
services being rendered. As such, all retainers and fees are refundable to
the extent that they have not yet been earned. To conclude that a flat fee is
earned at the time of receipt, where the contemplated services have yet to
be performed or completed, would be in direct contradiction of this long
standing principle.

The only exception to the rule that all fees are refundable would be a true
availability-only retainer. An availability-only retainer is a payment that is
made by a client solely to secure an attorney’s future availability and
would necessarily restrict the ability of the attorney to represent other
clients. A true availability-only retainer is earned at the time of receipt,
must be in writing, and must be approved by the client in advance of the
payment. To be clear, an attorney may not characterize a flat fee or other
type fee that is being paid for future services as an availability-only
retainer fee. Any attempt by an attorney to circumvent the rule that all
retainers and fees are refundable by mischaracterizing a fee as an
availability-only retainer would be an ethics violation.

Because a flat fee paid in advance of services is subject to being refunded,
Rule 1.15(a), Ala. R. Prof. C,, requires that the flat fee be deposited into an



attorney’s IOLTA account. Rule 1.15, Ala. R. Prof. C., provides in
pertinent part, as follows:

RULE 1.15 SAFEKEEPING PROPERTY

(a) A lawyer shall hold the property of clients or third
persons that is in the lawyer’s possession in connection
with a representation separate from the lawyer’s own
property. Funds shall be kept in a separate account
maintained in the state where the lawyer’s office is
situated, or elsewhere with the consent of the client or
third person. No personal funds of a lawyer shall ever be
deposited in such a trust account, except (1) unearned
attorney fees that are being held until earned, and (2)
funds sufficient to cover maintenance fees, such as
service charges, on the account. Interest, if any, on funds,
less fees charged to the account, other than overdraft and
returned item charges, shall belong to the client or third
person, except as provided in Rule 1.15(g), and the
lawyer shall have no right or claim to the interest. Other
property shall be identified as such and appropriately
safeguarded. Complete records of such account funds
and other property shall be kept by the lawyer and shall
be preserved for six (6) years after termination of the
representation.

(emphasis added) Because flat fees are not earned at the time of
receipt, they are unearned attorney fees that must be held in the
attorney’s IOLTA account until earned in accordance with Rule 1.15.

However, the entire flat fee is not required to be held in trust until the
conclusion of the representation. Rather, an attorney may withdraw
portions of the fee from the trust account as the fee is earned. Exactly
when and what amount of the fee is earned during the representation is a
question of reasonableness. It is generally recognized that the first
yardstick used in assessing the reasonableness of an attorney fee is the



time consumed. Peebles v. Miley, 439 So.2d 137 (Ala. 1983). For example,
an attorney may withdraw portions of the flat fee that have been earned
based on the time the attorney has spent on the matter and his normal
hourly rate. In doing so, the attorney should notify the client when
portions of the fee are withdrawn from the trust account by sending a
statement or invoice to the client stating the date and the amount of the
withdrawal.

An attorney may also enter into a written agreement with the client setting
forth milestones in the representation that entitle the attorney to receive a
specified portion of the fee. The fee agreement may explicitly state that an
attorney is entitled to specific portions of the fee after certain stages in the
representation have been completed. For example, assume an attorney is
representing a client in a criminal matter for a flat fee of $5,000.00. The fee
agreement may provide that the attorney is entitled to $2,500.00 of the fee
after arraignment or after the preliminary hearing has been held. Any such
agreement between the attorney and the client should be set out,
preferably in writing, at the outset of the representation.
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