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QUESTION:

The question poses the propriety and permissibility of "“tombstone
announcements' of selected transactionms with the approval of the parties
involved as per Exhibits "A" and "B" attached hereto.

ANSWER:

In a 1383 opinion the Virginia Bar held that an attorney may advertise
the names of clients and forzer clients with their prior comsent. (Opindion
397 of the Virginia Bar, dated September 8, 1983} 1In reaching this opimien
the Virginia Bar interpreted its Disciplinary Rules 2-101{A) and 2-104(A)
and ABA Model Standard DR 2-1CG1(B)(15), which are not dissimilar from the
current Alabama Temporary Disciplinary Rules. We hold that an attorney may
announce, in "tombstone announcements' comparable to those attached hereto
as Exhibits "A" and "B", the law firm's participation in selected
transactions, with the pricr approval of the parties involved. We further
hold that such announcements must fully comply with the provisions of
Temporary DR 2-101 and must contain the disclaimer called for by Temporary
DR 2-102(E). Tombstcne advertisements of the type under comsideration here
have a potential for abuse and should be carefully drawan so as to comply
with all of the provisions of the Code of Professional Responsibility
relating to communicaticns conceming a lawyer’s services.

DISCUSSION:

Temporary DR 2-101 states that a lawyer shall not make or cause to be
made a false or misleading communication zbout the lawyer or the lawyer's
services. Thus the content of a "tombstone announcement” must be limited to
factual data that, by its presentgtion, is not likely to create an
unjustified expectation of the results the lawyer can achieve and which does
not compare the quality of the lawyer's services with Ehe quality of other

lawyers' services., But, subject to adherence to the false, misleading and
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deceptive standards imposed by the Code of Professional Responsibility, such

advertisements are permissible.

The Virginia Bar, in its Opinion 357 cited above, properly requires the prior consent
of the former or present client before disclosure of the client’s name may be included in
communications regarding the lawyer's services. It is noted in your request that you
contemplate obtaining the prior approval of clients before including their identity in such
announcements, and we hold such to be an affirmative requirement pursuant to DR 4-101
of the Code. Only with the consent of the client after full disclosure to them, pursuant to

4-101(C)(1), may the identity ol the client be revealed.
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dune 1, 1983

PROFESSIONAL CORPORATION

acted as legal counsel for

INSURANCE COMPANY

as bond insurer
in connection with

the industrial development financing of

INDUSTRIES, INC.

Exhibit "A"




May 31, 1982

PROFESSIONAL CORPORATION

acted as legal counsel
in connection with

the leveraged buyout of

LECTRIC MOTOR COMPANY, INC.

Exhibit "B"




