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QUESTION:

Must a lawyer or law firm cperating under a trade name, such as "AAA
Legal Clinic", include that trade name in all permissible communications
made pursuant to Canon 2 of the Code of Professional Responslbility or Rule
7 of the Rules of Professional Conduct?

ANSWER:

Rule 7.5(z) of the Rules of Professional Conduct states in pertiment
part as follows, to-wit:

¥Rule 7.5 & * &

(a) A trade name may be used by a lawyer in
private practice if it deces not Imply a
connection with a government agency or
with a public or charitable organization
and is not otherwlise in viclation of Rule
7.1 or Rule 7.4."

Rule 7.1 says in pertinent part as follows, to-wit:

YRule 7.1 & * &

A lawyer shall not make or cause to be made a

false or misleading communicaticn about the
lawyer or the lawyer's services. A communica-
tion is false or misleading 4f 4it:

(a) contains a material misvepresentation of
fact or law, or omits a fact necessary to
maks the statement considered as a whole
not materially misleading; ..."

Lawyers are permitted to advertise and to communicate with the public
regarding legal services in a variety of ways including, but not limited to,
public media such as a telephone directory, legal directory, newspaper or
other periodical, outdoor display, radio, television, mailed circulars,
brochures or "Shapero letters". 1In addition lawyers may, and by tradition
do, utilize business cards and letterhead/legal stationary as a means of

communicating with the public, With recent amendments to the ethical rules

gaverning lawyer advertising it has become permissible for Alabama lawyers



to render legal services under a "trade name", so long as the name of ome or
more lawyers responsible f?r the content of the communication relating to
those services %s a part of, or accompanies, the use of a trade name,
Accordingly, the aforenamed (mythical) "AAA Legal Clinic" is permissible,
so long as any communications regarding services rendered by "AAA", suchas
permissible advertisements, letterheads or business cards (all being
communications permitted pursuané to the rules), include not only the name
"AAA Legal Clinic" but also the name of a lawyer responsible for the
content of the communication. In the context of "AAA Legal Clinic" such a
communication might state "AAA Legal Clinic, John Doe, Attornmey". Such a
tisting is not the only form permissible, but is merely illustrative of the
connection between trade name and attorney name required by the rTules,

The Commission must also consider whether an attorney, operating under a
trade name, should continue use of that trade mame in comnection with all
permissible communications made pursuant to the rules. Im our opfnion it is
both reasonable and proper for anm attcrney, operating under a trade name, to
continue to utilize that trade name in all permissible communications
including letterhead and business card communications, and also in legal
advertising permitted by the rules. The purpose of all bar regulatiom of
attorney advertising content is to protect the public and to insure that
information about legal services, and communicatlions made by lawyers about
services, are truthful, non-deceptive and informative, %The rules directly
address misrepresentations made by both commission and omission {Rule
7.1¢(2)]. In ocur opinfon for an attorney to practice under a trade name and
to held himself out under a trade name in one instance, and then to abandon
that trade name when 1t sults his convenience, creates an omission that
falls below the standard mandated by Rule 7,1, Accordingly, not only must
an attorney, practicing under-a trade name, Include in all permissible
communications the name of a lawyer responsible for the content of the
communication, but 1t is ocur opinion that this rule also requires that the
connection between lawyer and trade name be consistent and uniform such that
the cennection become inseparable and a part of all publie communication
made on behalf of either. A lawyer using a trade name has made an election
and has thereby determined how he must be identifled in public
communications. His trade name has become his firm name, by cholee, and his
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use of this trade nemz precludes the use of any other firm name or trade
name in permissible publicg communications. John Doe, of the mythical "AAA
Legal Clinic" cannot have an alternate identity as a partner in “Doe, Roe
and Moe, Attorneys", unless the usage is "Doe, Roe and Hoe, Attorneys, d/fb/a
AAA Legal Clinic".

The use of the trade name, together with the name of the lawyer, in
pleadings and the like is a matter beyond the scope of this opinion but it
{s nonetheless our opinion that, unless ctharwlse precluded by court rule,
tha use of the trzde name should be carried forward into such pleadings and
into all permissible communications regarding the same.

A further effect of this opinfon will be that lawyers or law firms that
have adopted trade names selected or designed to provide am alphabetical
advantage in "Yellow Page" directory listings will have to be consistent in
the use of that trade name in all permissible communications. To allow the
use of a trade name in one context, while to permit its omission in alfbbther
respects, would be to make a sham of the rule and would permit misleading
communications, efther by the use of the trade name Iin one context or by its
omission in another. Consistency and uniformity are the only remedy and it
15 thus our opinion that a trade name, once adopted, and once used in comnec-
rion with communications with the public pursuant to Rule 7, must be used in
all comtexts and in all permissible public communications. Application of
thig standard will insure that the Bench, the Bar and the public will be
afforded complete and accurate infermaticn regarding the lawyer or law firm
offering legal services, and that everyenme will know with what lawyer and

what entity they are dealing.
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