ETHICS OPINION
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QUESTTION:

* k%

FACTS: Client's ex-husband is far behind in his court ordered child
support. Client wanis me to txy and collect the same but client has no
money to pay a rezsonable attorney fee. Client does not have sufficient
information to cause a wage withholding order to be issued (in Mobile the
client can go directly to the clerk of the court, pay $15.00 and a wage
withholding order will be issued if she knows the name and address offier
ex-husband's employer and he is wore than 30 days In arrears).

IgSUE: Can I take the case on a centingency fee basis?

* % *

ANSWER:

You may entexr into a contingent fee agreement to collect child support
where the client is unable to pay a reasonable attorney fee on a non-
contingent basis.

* kK

DISCUSSION:

Contingent fees have been condemned and prohibited in divorce cases
because they are seen as pitting the lawyer's Iinterests against those of the
parties and of society. 4 fee contingent upon the securing of a divorce
glves the lawyer an {nterest in discouraging or thwarting reconciliation of
the parties. A fee contingent upon the amount of support or property
settlement has the seme effect. In addition, the lawyer would be encouraged
to maximize the amount of support or property awarded the client, perhaps
gacrificing the client's other interests,such as child custody., (Florida

Bar Professional Ethics Committee, Opinion B7-3, 106/87, released 11/87).
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The Code of Professlonal Responsibiiity of the Alabama State Bar in

effect from 1974 until the end of 1990 did not contain a disciplinary rule

4
prohibiting contingent fees im domestic relations matters. The Code did
contain, however, an "Ethical Consideratlion" stating that contingent fee
arrangements in domestie relations cases are rarely justified because of the
human relationships involved and the unique character of the preoceedings.
EC 2-20, Code of Professiomal Responsibility of the Alabama State Bar.

Tn prior opinifoms the Disciplinary Commission has noted that the
enforcement of contingent fee contracts in a domestic relations case poses
primarily a question of law rather than oune of ethics. A fee contract
contingent upon the amount of alimony an attorney obtains for a client upon
the attorney's procuring a divorce is generally held void as agalnst public
policy. The major arguments in support of this position are that these
agreements give the attormey an interest in aveiding reconciliation.
RO-83-22, the Alabama Lawyer, July 1983, pg. 219. Having noted this the
Disciplinary Commission concluded that:

MOnce a final decree of divorce has been entered awarding

alimony and/or ¢hild support, the collection of arrearages

concerning the same would not discourage reconciliatiom,

promote divorce and therefore viclate the public policy

against the destruction of marriages. Furthermore, the

mechanics of reducing an order for child support and/or

alimony to judgment and proceeding to collect the same would

not appear to imvalve “the human relationships” or "the

unique character of the proceedings" referred to in Ethical

Consideration 2-20." Supra 219,

In subsequent opinions the Disciplinary Commission held that a lawyer
could accept representation in a paternity action on & contingent fee basis
{RD-87-96) and could represent a wife on a contingent fee basis in an action
seeking money damages for breach of an antenuptial contract (RO-8B-103). - .

Rule 1.5(d) of the Alabama Rules of Professional Conduct, which became
effective January L, 1991, prohibits a centingent fee in a domestic
relations matter that is contingent upon the amount of alimony, support or
property settlement. This language is broader than the language contained

{n EC 2-20 and contalns no specific exception. The rule reads as follows:

"(d) A lawyer shall not emter inte an arrangement for, charge,
or collect:

(1) Any fee in a domestic relations matter, the payment
or amount of which is contingent upon the securing
of a divorce or upon the amount of alimony or
support, or property settlement in lieu thereof."

r
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The pivetal questlon here 1s whether this broadly restrictive language
prohibits contingent fee agreements in child support cases under any
circumstances. Clearlykit would prohibit contingent fees in the initial
divorce proceeding where the marriage is terminated and property and support
matters ave settled. At least one jurisdiction has ruled that a coentingent
fee may be charged for collecting a judgment for alimony entered in another
state., The theory of this decision is that the prohibition against charging
contingent fees in domestic relations matters does not apply because the
court had already ascertained the amount of alimony and the representation
{g limited to collecting an existing judgment. (Opinion 90-98 (undated)
Committee on Legal Ethics and Professional Responsibility of the
Pennsylvania Bar Association). Although, under the old rules, the
Disciplinary Commission of the Alabama State Bar in Ethies Opinion 170 used
similar ratiomale in a case involving arrearages of unpaid child support.
The Commission stated, "although the proceeding originated as a domesgic
relations matter, once the arrearages of child suppert were reduced ;;
judgment, the collection ¢f the same was analogous to the collectién of any
other indebtedness.”

There are several reasons for continuing this rationale in our
interpreration of new rule 1.5(d). First, where the client cannot afford to
pay a reasonable attorney's fee, a strict application of the rule would deny
the client the benefits of legal representation. In this situation a
contingent fee arrangement would serve the desirable purpose of ensuring
that the party with lesser means is able to secure competent counsel to
protect that party's interest and, indirectly, the interest of soclety.
(Opinion 87-3, Florida Bar Professicnal Ethies Committee, supra).

Second, the evils that the rule attempts to avold are not present in this
gituation., The marziage has been terminated and the contingent fee would
not give the lawyer amn tuterest in discouraging or thwarting reconciliation
of the parties. Another evil, not present here, 1s that the lawyer may,
because of the contingent fee, fnfluence the distribution of property toward
a distribution that favors the lawyer and does disservice to the client and

the c¢lient's children.



RO-91-05

For these reasons, it is our view that it would not be a violatlon of
Rule 1.5(d) to charge a contingent fee in a case Involving collection of
arrearages in unpaid chifd support, subject to the following conditions:

(1) ‘that the fee is fair and reasonable

(2} that the client is dndigent and no alternaﬁive fee

arrangement is practical, and
(3) there are mo means avallable to the client (similar

to those mentioned in your question) to collect the

arrearage.
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