ETHICS OPINTION

RO-91-42

QUESTION:

"Formerly, approcximately ten (10) years apo, I represented Janilms
Dasyglgey in the presentatlon of a Workmen's Compensatiom claim while she
was an employee of Filhmws's, Inc., E¥le, Alabama. The claim and
representation was settled with a Iump sum consent settlement and medical
benefits remailned opened.

In 1988 her son and daughter were involved in an auto accident wherein

her daughter, Bymmists Dogifigmpmey , was killed and her son, Clont Rpiay
Dasgyiipepigy. the driver of the auto, was injured. As a result eof this auto

collision, CYlitske Domgligey and Jeffies DaugSeom@, as parents and next

friends of each minor child, instituted a suit for personal injury damages
for their son and fer the wrongful death of thelr daughter, and a dexivative
claim for injuries as the parents.

T have been asked to represent the driver of the vehicle and owner of

the vehicle and employer of the driver, Rewi@imy Fughems, which collided with
the vehicle occupied by the minor children cf the Deggimsiies.
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I request an opinion to rely upcn to make certain my representation of
Ragieman et al., is not an ethical viclation. I am asked to join this
litigation as co-counsel with another attorney who has his office in
Montgomery. For this reason, I need a response as quickly as possible to

permit the other attorney to obtain additional legal assistance, if Y am
wrong in my belief I can assist him."
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ANSWER:

You may ethically represent the driver and owner of the vehicle against
your former client.
DISCUSSION:

Rule 1,9(a) prohibits subsequent representation of a persbn whose
interests are materially adverse to the interests of a former client in the
same or in a substantially related matter. There appears to be no legal
relationship to your pricy representation of Mrs. DepgiEegges ten years ago on
a worker's compensation claim and the present case. In reality, Mrs.

DoitilEReis only a titular party in the auto accident case, Her medical
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condition, past or present, is not going to be in issue. In the
Disciplinary Commission's view, the matters are not "substantially related."
Rule 1.9(b) prohibite your adverse use of any information violating to
the orlginal representation of Mra. Dm If your defense in the
present case would require the adverse use of any client confidences then
you should not involve yourself. If this is not a problem, then you may
enter the accident case without concern for ethical conflict with your

former client.
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