ETHICS COPINION
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QUESTION:

% & k

" "I have recently taken a position is in-house attorney with Selkimmm
Rifllls Sqg@iiliey, Inc. (SRS). Prior to that, I was an in-house attorney with
USF&G Insurance Co. At USF&G, we litigated'%ases for their insureds. It
was a salaried position, and we were paid direetly by the insurance
company. The time T spent on each flle was recorded, and the insurance
company made an adjustment against that file as an accounting entry. This
wag dene on a rate determined by adding all expenses associated with the
operation of the office, including salaries, rent, postage, electricity,’
ete,, and dividing this figure by the number of hours In a givem period.
The legal expenses for each file were then shown in the loss ratio charged
against that file, and ultimately reflected in the premiums charged.

The company for whom I now work is an administrator of self-insured
programs. As such, they do not stand to lose money on a 'tilsk.” In most
basis terms, they adjust claimg for edither self-insured companies or
self-insured funds, As the sole member of the Legal Department, T will be
reviewing contracts, researching, advising claims personnel on the handling
of cases, meeting with clients, managing litigation, and other duties.

As a service to its clients, SRS would Like to be able to offer my-
services for handling legal matters, such as walk-through Worker's
Compensatlon settlements; however, to offset some of the expense of having
me on staff, SRS would like to bill clients for this service.

Rather than going through some elaborate accounting measures involving
my accepting the fee from the client, and giving a eredit agalnst my salary
to SRS, with me in tuwn paying taxes and operating as a sole proprietorship,
would it be permissible for SRS to bill clients directly for my servieces and
receive a payment directly for same? It is not Intended or anticipated that
this would be a profit center, but merely a way to offset some of the
expense of having me on staff. However, I am unable to determine if this is

. permisslble under the Rules of Professional Conduct, including but not

limited to Rule 5.4, which prohibits a lawyer sharing fee with a non-lawyer.
Please advise 1f the direct-billing by SRS would Bé permissible."
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It would be permilssible for your employer to bill legal fees generated

by you in performing legal services for the employer's clients if the charges

only cover the employer's expenses in providing your services. The employer

© cannot make a profit on your work.
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DISCUSSION:
Fee-splitting between a salaried lawyer and non-lawyer employer were
recently addressed in two New York State ethics opinions. In New York

County Lawyers Association Committee on Professional Ethiecs, Opinion 670

(1989), it was held that an in~house lawyer for a lending institution may
participate in an arrangement in whiqh a borrower pays a share of the
lawyer's salary and overhead proportlonate to expenses lender incurs in
making the lean. That opinion concludes that:

"Thus, so long as the amount charged a

customer by a lending institution is lim-

ited to the institution's reasonable costs

incurred for legal representation, this

committee sees nothing Improper with a

charge that includes an allocation fpr

overhead in addition to the cost of an

attorney's services."

A fee-splitting problem under Rule 5.4 exists only when a non-lawyer

agency makes a brofit from the rendition of legal services by one of its
salaried lawyers.

Opinicn 670 was reaffirmed in 1991 by another New York ethics

committee, In New York State Bar Association Committee on Professional

Ethics, Opinion 618 (19891), in-house corporate counsel who also served as

lawyer for the corporation's pension plan could remit to the corporation
itself compensation received as pension plan counsel, but only to the extent
it reimbursed the corperation for expenses. in providing in-house counsel's
services to the planl

In the situation you propose SRS may bill these clients for amounts mot
to exceed the costs associated with your éalary and the other office
overhead apportioned to the actua} work performed for the elient, It would

be improper for you to participate in an arrangement where SRS can make a

profit directly from your legal services to these third pérty cliénts.
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