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QUESTION:

"Ag you and I discussed, effective January 4, 1993, I became a member
of the law firm of HuNENEENNG Losmmls SENS & TN hore in Memmms. Prior to
Januaxy 4, and for the past 15 plus years, I served as a Clreuit Judge in
the 13th Judicial Circuit in M handling primarily domestic relations
mattera, Please advise whether or not it 1s permissible for me to represent
an individual under the following situationa:

EXAMPLE NO. ONE ‘ !

' t
Party A and Party B were divorced by a consent decree commonly called i
in Mobile an answer, waiver and agreement, 4s a Cireuit Judge, T signed the
divorce decree based upon Party A and Party B's agreemeht. There was no
trial on the merits and no litigated motions related to the divorce. Ons
party, Party A or Party B, las asked me to represent theh in a subsequent
hearing on a motion relating to the original decree,

EXAMPLE NO. TWQ

Party A and Party B filed faor a diverce, After a trial on the merits
and receldving testimony and evidence in open court, I rendered a ruling
incorporated into a judgment of divorce. Party A or Party B has agked ma to
represent them in a subsequent motfon relating to the original judgment of
divorce,

EXAMPLE NO. TUREE

Party A and Party B were divorced by me by either answer and waiver or
by a trial on the merits, Subsequent to the Judgment cof divorce, Party A
marries Party C. Party A and Party ¢ seek a divorce and one of them asks me
to represent them on this matter,

My interpretation and understanding of the Code of Professional
Reaponsibility does not allow me to represent anyone in comnectlon with a
matter in which T participated personally and substantially as a judge
unlesg all parties to the proceeding consent after consultationm, T fesel
certain this applies to Example We. Two, however I do not feel that consent
is required in Fxamples No. One and Threa. During my 15 years as a Circuit
Judge I granted approximately 30,000 divdrces involving over 60,000 people
here in Ml County. The large majority and at least 90 percent of these
cases were answer, walver and agreements of which I feel I did not partici~
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pate personally and substantially, but only acted in an administrative
capacity."

* Kk ok
ANSWER£

An attorney who previously served éa the judge in a domestic relations:
proceeding, elther contested or unconteated, who signs the final decree
dissolving the marriage and granting the divoree, may not, thereafter,
repregent either parfy to those divorce proceedings unless all parties to
the proceeding consent after consultatibn. ‘
DISCUSSION:

Rule 1.12(a}, Alabama Rules of Professional Conduct, states as follows:
"Rule 1.12 Former Judge or Arbitrator

(a) Except as stated in paragraph {d), a
lawyer shall not represent anyone in
cotinection with a matter in which the
lawyer participated personally and aub-
gtantially as & judge or other adjudica-
tive officey, arbitrator or law elerk to
such a person, unless all parties to the
proceeding consent after consultation."

¥

A portion of the Comment to Rule 1.12 also states:

* % %

"So also the fact that a former judge exercised
adminiatrative responsibility in a court does
not prevent the former judge from acting as a
lawyer in a matter where the judge had previous-
ly exercised remote or incidental administrative
regponsibility that did not affect the meriks,”
(emphasis supplied)

The operative words of Rule 1.12(a) are "matter in whiech the lawyer
participated persondlly and éuhstaptially". The questions propeunded in the
instant inquiry lead to the obvious conclusion that thé ™matter” issue is
established and the representatiens and actions of the former judge are so
connected that no further discusafon as to "matter” i3 requirad.

However, the "participated personzlly and substaritially" pfinciple
requlres a more detalled, case by case approach in determining whether
representation is prohibited.

The Dilsciplinary Commission fg of the opinion that the rendering of the
decree by the former judge does conatitute "personal and substantial

participation” in the context as envisioned by Rule 1.12(a). By explanation,
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instances where such would not exist would be those dases when a judge to
whom the case was mot assigned graﬁted a continuance due to the absence of .
the presiding judge in that particular dase. Other exceptions would be
situations wherein the trial Judge to whom the case is not aseigned COnductg
scheduling conferencés, status dockets, and the 1like, but erters no order
dealing with the substantive merits involved in the licigdtion, and takes no
action which ecould affact the fights of the parties to the divorce
proceedings.

Regardless of the fact that answer and walver divorces involve minimal
participation by the judge presiding in those cases, the Judge still enters’
the final decree of divorce adopting any provisions of property settlement
agreements; etc., which dirvectly affect the rights and responsibilities of
the partles to those proceedings, Further, most judges, aven in uncontested *
divorces, establish discretionary guidelines as to what issues make the
proceedings "uncontested", whether child support guldeliiies have been met,
and the lika. In viéw of the ramifications of the Judge's partieipation by
entering the final dgcree of divorce, and adopting th;se documents necessary
to dissolve the mariiage and grantlhg the divorce, he;haé "participated
perzonally and substantially" so as to prohibit representition of efther
éarty aubsequegt;zherété, absent censent of all parties after consultation.

Therefore, in exanples One and Tﬁu, above, a lawyer whe formerly
presided as a judge In those fdctual scenarios cannot now represent afther
party to'tho;e proceedings in followlng matters absent consent of all
parties subsequent to ceasultation.

With regard to Example No. Thfée} such would not appear to constitute a
"matter'" as envisioned by Rule 1.12(a). Thereforas, you may represant Party
A since this divorce matter fs in no way related to your prior participation
as a judge in that prior divorce prdceeding.

The second edition of the ABA's Annctated Model Rules of Professional

Conduct, in discussing Rule 1,12(a); states, at page 213:
"What 18 "Personal and Substantial' Participation?

Like Rule 1.1ll, Successive Government and
Private Employment, Rule 1.12 applies only
to matters in which the participation was
"pergsonal .and subatantial!. The phrase
originally comes from the federal cenflict
of interest statute, 18 U.S.C. §207(a}{(3).
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See Rule 1,11, Legal Background at 78 (Pro-

posed Final Draft, May 30, 1981) (noting)

that Rule 1.,11(a), which Rule 1,12(a) tracks,
'adopts, 1n part, the language of the relevant
federal statute extending disqualification to
matters in which the lawyer 'participated per-
sonally and substantfally ... through decisien,
approval, disapproval, recommendation, the ren-
dering of advice, lnvestigation or otherwise'™),"



