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Lawyer may not characterize a fee as non-refundable or use other language in a fee 

agreement that suggests that any fee paid before services are rendered is not subject to 

refund or adjustment 

 

 

 

QUESTION:  

 

"An issue has been raised in our local grievance committee concerning 'non-

refundable' retainers.  

 

Specifically, Rule 1.16(d), RPC, dictates that upon termination of employment an  

attorney must refund ‘any advance payment of fee that has not been earned.'  

 

The question presented is whether, in light of this rule, the mere denomination of 

a retainer as 'non-refundable' constitutes a per se violation of the Rules of Professional  

Conduct.  

 

Our committee is divided on this question and therefore seeks guidance from your 

office in resolving it.  

 

Some on the committee have advanced the position that Rule 1.5 contains a spe-

cific list of the types of fee contracts which are expressly prohibited.  Therefore, to add  

an additional proscription by incorporating an interpretation of 1.16(d) which in fact is 

more properly read as addressing a lawyer's duties to the client while in the process of 

disengaging from representation would be unwarranted and unfair.  

 

The position of those taking that view is that once the terms of 1.16(d) have been 

brought to a lawyer's attention, he or she should then be given an opportunity of proving 

the value of his or her services up to the date of termination and refunding any unearned 

portion of the fee.  If, on the other hand, the lawyer simply insists that 'non-refundable'  

means precisely what it says, then at that point a violation of the rule would have  

occurred.  

 

Another position taken by others on the committee is that since the return of any 

unearned portion of a retainer is obligatory, then to even characterize such a retainer as  

non-refundable in the lawyer's engagement letter or fee contract is improper and a disci-

plinary violation despite its absence from the express prohibitions in Rule 1.5. 
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Our committee has currently under investigation a number of complaints involv-

ing this precise issue.  Therefore, we would greatly appreciate receiving an opinion, citing 

relevant authority for its conclusion, addressing this question as soon as possible."  

 

ANSWER: 

 

A lawyer may not characterize a fee as non-refundable or use other language in a  

 

fee agreement that suggests that any fee paid before services are rendered is not subject to  

 

refund or adjustment.  

 

DISCUSSION:  

 

The rule in Alabama is that a lawyer is entitled to be reasonably compensated only  

 

for services rendered.  Hall v. Gunter, 157 Ala. 375, 47 So.2d 144 (1908). Additionally,  

 

Rule 1.16 of the Alabama Rules of Professional Conduct  provides that upon termination  

 

of representation a lawyer shall refund any advance payment of a fee that has not been  

 

earned.  Consequently, the Disciplinary Commission expressed the view in formal opinion  

 

RO-92-17 that "no retainer should be non-refundable to the extent that it exceeds a reason 

 

able fee."   The Commission used the word "retainer" in the generic sense to include not  

 

only traditional retainer arrangements but all arrangements where fees are paid in advance  

 

of services being rendered.  

 

There is an inherent conflict between the lawyer and his client in the setting and  

 

collection of the fee to be charged in a legal representation. While this conflict can be  

 

minimized by a full and frank discussion in advance of representation it can never be  

 

completely eliminated.  Indeed, Rule 1.5 now mandates that the lawyer communicate the
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basis of the fee charged, prior to or soon after representation is undertaken.  

 

It is essential in these discussions that the client not be mislead.  Any indication  

 

by the lawyer that the fee is non-refundable is inaccurate and inherently misleading  

 

and would violate Rule 1.4(b) Communication; Rule 1.5(b) Fees; and Rule 8.4(c)  

 

Misrepresentation.  

 

Rule 1.4(b) provides the following:  

 

     "Rule 1.4 Communication  

 

                                    * * * 

 

     (b)   A lawyer shall explain a matter to the extent  

                            reasonably necessary to permit the client to make  

                                 informed decisions regarding the representation."  

 

Rule 1.5(b) provides the following:  

 

     "Rule 1.5 Fees  

 

                                     * * * 

 

     (b)  When the lawyer has not regularly represented  

                               the client, the basis or rate of the fee shall be  

                               communicated to the client, preferably in writing,  

                               before or within a reasonable time after commencing  

                               the representation."  

 

"Under Rule 1.4, a client must be given sufficient information so that he is able  

 

to direct the lawyer's actions intelligently.  An important consideration for many clients  

 

whether the services received will be worth the price.  Similarly, a client's decision to 
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continue pressing a legal matter may be heavily influenced by the prospective costs  

 

involved."   Hazard and Hodes, The Law of Lawyering, 2d ed., Prentice Hall Law and  

 

Business, p.93.  Obviously, information regarding the refundability of the unearned  

 

portion of a fee would be critical to an informed decision by the client regarding engaging  

 

in or continuing a legal matter.  

 

An indication by the lawyer that the fee is non-refundable is a misrepresentation  

 

and, thus, a violation of Rule 8.4(c).  That Rule, in pertinent part, provides as follows:  

 

      "Rule 8.4   Misconduct  

 

      It is professional misconduct for a lawyer to:  

 

                                                    * * * 

 

       (c)   Engage in conduct involving ...misrepresentation."  

 

In Matter of Cooperman, 591 N.Y.S.2d 855, 857 (A.D.3Dept. 1993), the appellate  

 

court held that non-refundable retainer agreements are against public policy and, there- 

 

fore, void.  In making this determination, the Court stated:  

 

         "Since an attorney's fee is never truly nonrefundable until  

it is earned, the use of this term, which by definition allows  

                    an attorney to keep an advance payment irrespective of  

                        whether the services contemplated are rendered, is mis- 

                        leading, interferes with a client's right to discharge an  

                        attorney, and attempts to limit an attorney's duty to refund  

                        promptly, upon discharge, all those fees not yet earned.  

 

                    The respondent's use of a non-refundable retainer agree- 

   ment precisely illustrates the abuse inherent in such retainers.  

The words 'non-refundable fee' are imbued with an absolute- 

ness which conflicts with DR 2-110(A)(3), which provides  
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that a lawyer who withdraws from employment shall refund  

                       promptly any part of a fee paid in advance that has not been  

                        earned. We find the use of these retainer agreements to be  

                        unethical and unconscionable in spite of the inherent right 

                        of attorneys to enter into contracts for their services.” 

 

  Additionally, non-refundable fee language is objectionable because it may chill  

 

a client from exercising his or her right to discharge his or her lawyer and, thus, force the  

 

client to proceed with a lawyer that the client no longer has confidence in.  In Fracasse  

 

v. Brent, 494 P.2d 9 (Cal. 1972), the court recognized the valuable right of a client to  

 

discharge a lawyer that the client no longer trusts and the requirement that the discharged  

 

lawyer collect his fee on a quantum meruit basis.  The rationale of the court was that the  

 

risk of paying a fee to the discharged lawyer and a fee to the new lawyer would seriously 

 

chill the client's right to discharge.  Similar logic would apply here in that the client faced  

 

with what the client believes to be a non-refundable fee, may be reluctant to discharge   

 

the lawyer and be forced to continue with a lawyer in whom the client has no confidence.   

 

The court in Cooperman  found that any attempt by a lawyer to hinder the right to dis- 

 

charge the lawyer contravenes the Code of Professional Responsibility by which all law 

 

yers are bound. (Supra, at 858).  
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