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Advisory Opinion No. 2020-04 

In Advisory Opinion No. 2020-04 (McDonald/Robichaux), the Alabama Ethics 

Commission (“Commission”) advised that when an organization employs or hires a lobbyist, that 

organization satisfies the Commission’s administrative registration and reporting requirements for 

principals when: (1) the organization is listed as the principal and authorizes a lobbyist’s 

registration; (2) a representative of the principal signs on behalf of the principal; and (3) the 

organization files quarterly reports as the principal.  

The request for this Advisory Opinion came on behalf of the Alabama Council of 

Association Executives (“ACAE”) and Community Foundation of Greater Birmingham 

(“Foundation”). Many of ACAE’s members work with organizations that are principals under the 

Ethics Act, and the Foundation itself is a principal. Ala. Code § 36-25-1(24) defines “principal” 

as “[a] person or business which employs, hires, or otherwise retains a lobbyist. A principal is not 

a lobbyist but is not allowed to give a thing of value.”  

Pursuant to Ala. Code §§ 36-25-18 and -19, principals are required to submit certification 

statements for lobbyist registrations and quarterly statements of lobbying activities. Historically, 

the Commission has allowed an organization that is a principal to be listed as the principal on these 

required registrations and statements, and has not required any individual within the organization 

to file such forms as well.1 However, questions arose regarding the scope of the Ethics Act’s 

definition of principal—and the registration and reporting requirements attendant to being a 

principal—in the wake of the Alabama Supreme Court’s decision in Ex parte Hubbard, No. 

1180047, 2020 WL 1814587 (Ala. Apr. 10, 2020). 

In Hubbard, the State of Alabama argued that a private Alabama businessman fell under 

the Ethics Act’s definition of principal simply because he was a member of the board of directors 

and the executive committee of an entity that is a principal. See Ex parte Hubbard, 2020 WL 

1814587, at *8. The Alabama Supreme Court rejected that argument and determined that simply 

being a member of a board of directors of an entity which employs, hires, or otherwise retains a 

lobbyist does not automatically make someone a principal under the Ethics Act. Id. at *9. The 

Court left open the possibility that an individual who serves on the board of a principal could also 

be deemed a principal under certain scenarios—stating “there is no ‘bright-line’ rule that a member 

of the board of an entity that has employed, hired, or otherwise retained a lobbyist cannot be 

considered a ‘principal’”—but that determination would be made on a fact-driven case-by-case 

basis depending on whether the individual is involved with the employing, hiring, or otherwise 

retaining of the entity’s lobbyist. Id. at *10. As the Court put it, “the key to whether an individual 

fits within the definition of ‘principal’ is the activity of the person, not the person’s title, position, 

or job description.” Id. (emphasis in original). 

 
1 For example, see the Foundation’s most recent Principal’s Quarterly Statement of Lobbying Activities here and its 

most recent Principal’s Statement for Lobbyist Registration here. Both forms list the Foundation, rather than any 

individual at the Foundation, as the “principal.”  

http://ethics.alabama.gov/search/ViewReports.aspx?pid=24585&pqid=37012&rpt=rptPrincipalQPR
http://ethics.alabama.gov/search/ViewReports.aspx?pid=24585&pqid=37012&rpt=rptPrincipalQPR


ACAE’s and the Foundation’s request for an Advisory Opinion did not ask the 

Commission to provide objective guidance or standards based on the Court’s reasoning in Hubbard 

that would enable them to definitively determine who within an organization is a principal. Instead, 

the request focused on whether the Court’s decision in Hubbard affected the Commission’s 

historical approach with respect to compliance by an organization that is a principal with the Ethics 

Act’s registration and reporting requirements. The Commission concluded the Hubbard decision 

did not change its approach to those administrative requirements: 

As a practical matter, therefore, and only for purposes of compliance with Ala. 

Code §§ 36-25-18 and 19, principals and lobbyists can continue to file and report 

as they have historically. This decision speaks only to administrative filing 

requirements pending further clarification on the definition of “principal,” and 

should in no way imply that the Commission has determined that the business entity 

and named filer are the only possible “principals” for purposes of Ala. Code § 36-

25-5.1,[2] as the requestors concede. This opinion merely continues the 

Commission’s historic approach to filing and reporting for the time being that only 

the organization be listed as the principal for the administrative reporting 

requirements of Ala. Code §§ 36-25-18 and 19. 

By a vote of 5-0, the Commission unanimously adopted Advisory Opinion No. 2020-04. A copy 

of Advisory Opinion No. 2020-04 can be accessed on the Commission’s website here. 

  

 
2 Ala. Code § 36-25-5.1 generally prohibits lobbyists and principals from offering or providing a thing of value to 

public employees, public officials, and the family members of public employees and public officials, and it prohibits 

public employees, public officials, and the family members of public employees and public officials from soliciting 

or receiving a thing of value from a lobbyist or principal. 

http://ethics.alabama.gov/docs/pdf/AO%202020-04%20McDonald,%20Matthew%20&%20Robichaux,%20Ryan.pdf


Advisory Opinion No. 2020-05 

In Advisory Opinion No. 2020-05 (England), the Commission addressed the “PAC-to-PAC 

ban” under Ala. Code § 17-5-15(b), specifically whether it is permissible for a federally-registered 

political action committee (“PAC”) to contribute funds to an Alabama-based PAC. The 

Commission concluded that under the facts presented, such a contribution is prohibited by the 

PAC-to-PAC ban. 

The request for this Advisory Opinion came from Christopher J. England, Alabama State 

Representative and Chairman of the Alabama Democratic Party (“Party”). The Party is considered 

a PAC under 17-5-2(a)(13).3 According to the facts of the Advisory Opinion, the Party solicits 

contributions to fund operations of the Party and fund electioneering communications on behalf of 

candidates and campaigns. The Party maintains separate bank accounts for state and federal 

electioneering activities, and Mr. England questioned whether it is permissible for a federally-

registered PAC that complies with all regulations of the Federal Election Commission (“FEC”) 

and federal laws to contribute funds to the Party that are then deposited into the Party’s state 

accounts. The Advisory Opinion notes that although the funds at issue were proposed to ultimately 

be deposited into a state account of the Party, the funds would not be used to advocate for the 

election or defeat of a specific candidate for state or local office. Rather, the funds would be used 

“in connection with activities that cover the non-federal share of activities in situations where the 

[FEC] permits a party to use a combination of federal and non-federal funds to pay for its 

administrative and other get-out-the-vote costs that are not for the direct benefit of any candidate.” 

The PAC-to-PAC ban generally makes it unlawful for a PAC to make a contribution, 

expenditure, or any other transfer of funds to any other PAC, except for contributions, 

expenditures, or a transfer of funds made by a PAC to a candidate’s Principal Campaign 

Committee. See Ala. Code § 17-5-15(b). The Advisory Opinion states that if the proposed 

contribution was done for the purpose of federal campaigning only, and not state or local 

campaigning, then federal law would preempt the state’s interest in the transfer, and the proposed 

contribution would not be subject to the PAC-to-PAC ban. Under the facts presented, however, 

the proposed contribution from the federally-registered PAC to the Party was to be used, at least 

in part, for state campaign activity benefitting state candidates. Thus, according to the 

Commission, the proposed contribution was impermissible pursuant to the PAC-to-PAC ban. 

The Commission adopted this Advisory Opinion by a vote of 4-0, with one abstention. A 

copy of Advisory Opinion No. 2020-05 can be accessed on the Commission’s website here. 

 

 
3 Ala. Code 17-5-2(a)(13) defines a PAC as follows: 

 

POLITICAL ACTION COMMITTEE. Any committee, club, association, political party, or other 

group of one or more persons, whether in-state or out-of-state, which receives or anticipates 

receiving contributions and makes or anticipates making expenditures to or on behalf of any 

Alabama state or local elected official, proposition, candidate, principal campaign committee or 

other political action committee. For the purposes of this chapter, a person who makes a political 

contribution shall not be considered a political action committee by virtue of making such 

contribution. 

http://ethics.alabama.gov/docs/pdf/AO%202020-05%20England,%20Christopher.pdf

