
QUESTION:  I received the referral of a case that I agreed to take as a contingency fee matter.  We 

ultimately prevailed in the case and now have the opportunity to petition the court for an award of 

attorney fees.  The referring lawyer did not work on the case, and therefore, will not have any billable 

time included in the fee petition.  Can I ethically receive both a court award of attorney fees and recover 

fees under the contract with the client?  Also, can I ethically give the referring lawyer a portion of the 

attorney fees the court awarded.  

 

ANSWER:  

 

Question # 1:  You can ethically take a fee under the contingency agreement with the client and petition 

the court for an award of attorney fees under any applicable fee-shifting statute if the combined 

amount does not rise to the level of a “clearly excessive fee” under Rule 1.5 (a), Alabama Rules of 

Professional Conduct.  Importantly, you must disclose to the court that you plan to take a fee under 

both the fee petition and the contingency agreement.  Furthermore, any fees awarded by the court 

must be used as a credit and/or offset toward the amount owed by the client under the contingency 

agreement.  If the attorney fee amount awarded by the court exceeds the amount you would take 

under the contingency agreement, you can not take any additional fee from the client.  There may be an 

exception for taking an additional fee from the client if the court awarded fees exceeds the total amount 

contemplated by the contingency agreement, however it would be the rare instance.  It would further 

need to be approved by the court awarding the fee.  

 

Question # 2: You can ethically share court awarded fees with a referring lawyer whose work, if any, was 

not included in the fee petition. 

 

DISCUSSION: Under Rule 1.5 (a), Alabama Rules of Professional Conduct, “[a] lawyer shall not enter into 

an agreement for, or charge, or collect a clearly excessive fee.”  Whether a fee is “clearly excessive” is 

determined by the factors listed in Rule 1.5(a)(1)-(9), Alabama Rules of Professional Conduct.  Under 

your contingency fee agreement with the client, your fee is limited to 40% of the net recovery of the 

settlement or litigation proceeds.  For purposes of simple math, if your client recovered $100,000 as a 

net recovery, then you would be entitled to a fee of $40,000 ($100,000 x .40 = $40,000) under the fee 

agreement.  You have indicated that you are going to petition the court for an award of attorney fees 

under a fee shifting statute.  Whether you can take any additional fee from the client depends on the 

amount the court awards you on your fee petition.  Using the illustration above, if the court awarded 

you an attorney’s fee of $35,000 as a result of the fee petition, then you could ethically recover an 

additional $5,000 from the client since that total would equal the $40,000 allowed for under the 

contingency agreement.  If the court restricts your ability to get any additional fees from the client, then 

you would be ethically obligated to follow that order, absent a successful appeal.  If the court were to 

award you an attorney fee in excess of the $40,000, you could accept that amount, but you should not 

take any additional fee from the client since it exceeds the amount you are entitled to under the 

contingency agreement.  It is the opinion of the Disciplinary Commission that you would be taking a 



“clearly excessive fee” if you took an additional fee from the client in circumstances where the court has 

already awarded you more than you were entitled to under your agreement with the client. 

 

 As to your second question, assuming the court has not specifically restricted your ability to 

share the fees received from the fee petition with another lawyer, it is ethically permissible to share a 

portion of those fees with a referring lawyer.  Under Rule 1.5(e), Alabama Rules of Professional Conduct, 

a division of fee between lawyers who are not in the same firm, including a division of fees with a 

referring lawyer, may be made only if: 

 

(1) Either (a) the division is in proportion to the services performed by 

each lawyer, or (b) by written agreement with the client, each lawyer 

assumes joint responsibility for the representation, or (c) in a contingency 

fee case, the division is between the referring or forwarding lawyer and 

the receiving lawyer; 

 

(2) The client is advised of and does not object to the participation of all 
the lawyers involved; 
 

(3) The client is advised that a division of fee will occur; and 

 

(4) The total fee is not clearly excessive. 

 

 You have indicated that you received the case at hand via a referring lawyer and that it was 

taken as a contingency fee matter with a written agreement from the client.  Since this case was taken 

as a contingency fee matter, payment of court awarded fees would be permissible under Rule 

1.5(e)(1)(c), even though the fee included a court award.  Furthermore, if the referring lawyer agreed to 

accept joint responsibility for the case, in writing, even though he did not perform any work, the referral 

fee could be paid under Rule 1.5(e)(1)(b). 

 

 

 

 

 

 

 


