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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET

SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

May 19, 1978

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
the following matters:

“1. Is it proper for a judge to become a dues paying honorary member of
the Fraternal Order of Police?  As judges deal with police matters every
day and are often in the public mind mistakenly believed biased toward
the police, would this membership appear improper?

“2. May a judge make a campaign contribution to a candidate for office?

“3. When a courtroom plan for television etc. has been adopted for the
circuit may the district court use such plan or is a new plan required?

“4. May a judge who performs a marriage ceremony accept an offered
honorarium?  Title 30-1-8 entitles the judge to (sic.) require a fee of $2.00. 
By implication does this permit him to accept more if offered?”
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Your first question concerns Canon 5B of the Alabama Canons of Judicial Ethics.  That
canon provides in pertinent part that:

“A judge may participate in civil and charitable activities that do not reflect
adversely upon his impartiality or interfere with the performance of his
judicial duties. . .”

Since policemen and other law enforcement officers frequently appear as witnesses in
the courts of this state and thus are constantly directly involved with judicial
proceedings, it is the opinion of this Commission that becoming a dues paying member
of the Fraternal Order of Police would “reflect adversely” upon the impartiality of a
judge.
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Your second question involves Canon 7 which judges are admonished to refrain from



political activity inappropriate to their judicial office.  It is our opinion that this canon
does not prohibit campaign contributions by judges.
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In response to your third question, it is our opinion that under the provisions of Canon
3A(7) and (7)(a) a specific plan is required to be approved for each courtroom in which
the use of television or radio, recording or taking of photographs is to occur.  Such
canons set out the requirements under which the plan may be approved.
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The fourth question is answered in the affirmative.  The canons do not prohibit a judge
from accepting an offered honorarium for performing a marriage ceremony.


