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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

July 31, 1979

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion in which
you ask the following questions:

1. Under Canon 3C(l)(c) should a judge recuse or disqualify himself or herself in
a civil matter in which one of the parties is represented by the law partner of the
spouse of the judge?

2. Under any of the canons, should a judge recuse himself from hearing civil
cases involving parties who are related by blood or marriage to the court reporter
of the judge?
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It is the opinion of this Commission that under Canon 3C(l)(c) a judge may be required
to recuse himself or herself in a civil matter in which one of the parties is represented by
the law partner of the judge. As you are aware, the canon in question provides that
recusal is required where a judge’s impartiality might reasonably be questioned
including where the judge knows that his or her spouse has an interest which could be
substantially affected by the outcome of the proceeding. In the situation you present
we must also be guided by the commentary to this canon.

The fact that a lawyer in a proceeding is affiliated with a law firm with which a
lawyer-relative of the judge is affiliated does not of itself disqualify the judge.
Under appropriate circumstances, the fact that “his impartiality might be
reasonably questioned” under Canon 3C(l), or that the lawyer-relative is known
by the judge to have an interest in the law firm that could be “substantially
affected by the outcome of the proceedings” under Canon 3C(I)(d)(ii) may
require his disqualification.

We do not know the circumstances of the case or the law partnership in question. We
cannot therefore at this time give you a more definitive answer than is presented in the
above quoted commentary.
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As to your second question, Canon 3C(l) could also require disqualification of the judge
in that circumstances might arise in which the judge’s impartiality might reasonably be



questioned. However, it is our opinion that the court reporter’s relationship does not
necessarily of itself disqualify the judge.

If particular circumstances should arise in either of the above situations in which you
feel any uncertainty, this Commission will be happy to advise you further. However, we
cannot without more information advise you more definitely at this time.



