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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET

SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

May 6, 1982

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for opinions concerning
numerous questions involving political and extra-judicial activities of judges as
sanctioned or proscribed under the Alabama Canons of Judicial Ethics.

The opinions of the Commission will be given in the order in which your questions are
asked with the exception of questions 15 and 16, which will take additional time to
answer.  However, it must be stated at the outset that Canon 7, relating to political
activities, must be considered along with other canons.

Very truly yours,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



Question 1. What constitutes the “administration of justice” under Canon 7A(3) of the   
Alabama Canons of Judicial Ethics?

Opinion - It is the opinion of the Commission that the phrase in this instance is meant to
be narrowly construed so as to include the functions of the legal system by which and
through which cases may be brought before a court, tried, determined and disposed of
and judgments enforced.  This phrase, in this instance, also includes all of the functions
necessary to the proper operation of the court system.

Matters which might be included within this phrase are too numerous to be delineated
here by this Commission.  However, should a judge have any question as to whether a
specific matter is included within the meaning of this phrase, the judge may address
that matter to the Commission for its opinion. 82-140

Question 2.  Is a judge prohibited from being a member of an organization, such as the 
NAACP, which promotes the economic and political interests of
minorities?

Opinion - It is the opinion of the Commission that the answer to this question is found
primarily within the provisions of Canons 5, 5B, and 7.  Canon 5 provides that:

“A Judge Should Regulate His Extra-Judicial Activities To Minimize the Risk of
Conflict with His Judicial Duties.”

Canon 5B provides in pertinent part that:

“A judge may participate in civic and charitable activities that do not reflect
adversely upon his impartiality or interfere with the performance of his judicial
duties.  A judge may serve as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor of
an educational, religious, charitable, fraternal, or civic organization or institution
not conducted for the economic or political advantage of its members, subject to
the following limitations. 

  (1) A judge should not serve if it is likely that the organization or institution will
be engaged in    proceedings that would ordinarily come before him or will
be regularly engaged in adversary    proceedings in any court.”

The Commentary to Canon 5B warns that:

“The changing nature of some organizations and of their relationship to the law
makes it necessary for a judge regularly to re-examine the activities of each
organization with which he is affiliated to determine if it is proper for him to
continue his relationship with it.”

These canons do not prohibit mere membership in organizations which are conducted
for the economic or political benefit of others.  Such membership is prohibited if it raises



conflicts with the judge’s judicial duties, reflects adversely upon his impartiality or
interferes with the performance of his judicial duties.  Further, a judge should not serve
in an organization if that organization is likely to be engaged in proceedings before him,
or if the organization will be regularly engaged in adversary proceedings in any court.

These provisions of the canons are specifically provided to minimize the risk of conflicts
of interest and to minimize the number of cases in which a judge’s recusal might be
required due to his impartiality being questioned.

Canon 7 is also applicable to this question.  Canon 7A provides in pertinent part:

“... It is desirable that a judge ... endeavor not to be involved in the internal
workings of political organizations, engage in campaign activities in connection
with a political candidate other than candidates for judicial offices and not be
involved in political fund solicitations other than for himself.  However, so long as
judges are subject to nomination and election as candidates of a political party, it
is realized that a judge ... cannot divorce himself completely from political
organizations and campaign activities which, indirectly or directly, may be
involved in election or re-election. ... should a judge ... be directly or indirectly
involved in the internal workings or campaign activities of a political organization,
it is imperative that he conduct himself in a manner at all times to prevent any
political considerations, entanglements or influences from ever becoming
involved in or from ever appearing to be involved in any judicial decision or in the
judicial process.”

This canon specifically allows judges to participate in political organizations.  The canon
merely admonishes that a judge should refrain as far as possible from participating in
certain purely political activities.  Of course, under Canon 7, with these admonitions in
mind, “A Judge Must Refrain from Political Activity Inappropriate to His Judicial Office.” 
Therefore, a judge may belong to a political organization so long as his activities remain
within the provisions of these two canons. 82-141

Question 3.  May a judge actively participate (such as speaking, handing out literature,
etc.) in a campaign in which his immediate kin is a candidate?

Opinion - As cited above Canon 7A(l) provides that such activity on behalf of a
candidate for a non-judicial office is undesirable and is therefore strongly discouraged
by the Commission.  The canon then recognizes that political demands will be made on
judges, who must gain office through a partisan political system.  However, the canon
does not recognize a judge’s kinship to another candidate for a non-judicial office as a
sufficient reason for removing the undesirability of such campaign activity.

Further, Canon 2C is applicable to this situation.  Canon 2C provides in pertinent part
that a judge should not convey, nor should he permit others to convey the impression
that they are in a special position to influence him. 82-142

Question 4.  May a judge allow his picture to be used in a campaign in which his
immediate kin is a candidate?



Opinion - Canon 7A(l) provides that such activity on behalf of a candidate for a non-
judicial office is undesirable and is therefore strongly discouraged by the Commission. 
The canon then recognizes that political demands will be made on judges, who must
gain office through a partisan political system.  However, the canon does not recognize
a judge’s kinship to another candidate for a non-judicial office as a sufficient reason for
removing the undesirability of such campaign activity.

Further, Canon 2C is applicable to this situation.  Canon 2C provides in pertinent part
that a judge should not convey, nor should he permit others to convey the impression
that they are in a special position to influence him. 82-143

Question 5.  Would it violate the spirit of Canon 7 for a judge to attend a $50 per plate
dinner for a candidate?

Opinion - It is the opinion of the Commission that the described activity would violate
neither the spirit nor letter of Canon 7. 82-144

Question 6.  If a judge is speaking to a group about the functions of the court and
someone  asked him how he feels about a certain candidate or
candidates, is it proper for the judge to express his views?

Opinion - The question posed is unclear in what manner and to what extent a judge is
called upon to express his views about a candidate or candidates.  Canon 7 does not
specifically prohibit expression of political opinion by a judge.  Canon 7 does provide
that it is desirable that a judge endeavor not to engage in campaign activities in
connection with a political candidate other than candidates for judicial office.  Also,
Canon 2C provides that a judge should not lend the prestige of his office to advance the
private interest of others.  It is therefore the opinion of the Commission that for a judge
to respond as suggested, could violate the spirit of Canon 7 and Canon 2C.  This does
not mean that a judge may not express his political viewpoints, but when speaking
specifically about the functions of the court, a judge should refrain insofar as possible
from using that opportunity to make political comment as to the candidacy of any other
person.

In connection with this question, we refer you also to Advisory Opinion 78-39, a copy of
which is attached. 82-145

Question 7.  How active can a judge's spouse be in a candidate's campaign?                  
             
Opinion - The Canons of Judicial Ethics do not prohibit independent political activities
by a judge’s spouse. 82-146

Question 8.  Can a judge, who has completed a successful campaign for judicial office,
accept campaign contributions which are tendered after his election is
concluded and he has assumed office, for the purpose of reducing his
campaign debt?

Opinion - A judge may accept campaign contributions at any time where such
contributions comply with the various laws which pertain to campaign contributions and
elections.  Of course, a judge in accepting such contributions must remain ever mindful



of the provisions of Canon 7B(l)(d). 82-147

Question 9. Regarding Canon 7A(2), must a judge resign his judicial office to run for
District Attorney?

Opinion - The office of District Attorney is not a “judicial office” within the meaning of
Canon 7A(2).  Therefore, a judge must resign from his judicial office to run for the
position of District Attorney. 82-148

Question 10. In Canon 7A(l):  Please define what is meant by the phrase, “...should
endeavor at all times to refrain from political activities inappropriate to the
judicial office that he holds or seeks.”

Opinion - Activities inappropriate to the judicial office are activities that the Canons in
their entirety seek to prohibit.  In its opinion, 78-39, the Judicial Inquiry Commission has
previously discussed political conduct in general.  That opinion is attached.
82-149

Question 11.  Please give specific examples of just what type political activities are
considered appropriate and what activities are considered inappropriate?

Opinion - We have attempted to render opinions with regard to specific examples of
conduct and those opinions are contained in Advisory Opinions 30, 39, 85 and 86. 
Other concerns may be addressed to the Commission. 82-150

Question 12. Under Canon 7B(l) regarding campaign conduct:  Please explain the
phrase, “... maintain the dignity appropriate to judicial office” in sub
paragraph (a).

Opinion - A judge, who becomes involved in any political campaign, must exercise
extreme caution to maintain the dignity of his office, to uphold the independence,
integrity and impartiality of the judiciary, and to refrain from interjecting the prestige of
his office into the campaign.  As is stated in the commentary to Canon 2:

“Public confidence in the judiciary is eroded by irresponsible or improper conduct
by judges.  A judge must avoid all impropriety and appearance of impropriety. 
He must expect to be the subject of constant public scrutiny.  He must, therefore,
accept restrictions on his conduct that might be viewed as burdensome by the
ordinary citizen and should do so freely and willingly.” 82-151

Question 13.  Please give examples of permissible conduct under Canon 7B(l)(a) and    
                       impermissible conduct in a political campaign.

Opinion - The specific activities directed to this Commission have been stated in the
answer to the preceding question, No. 11, above.  Other specific concerns may be
addressed to the Commission. 82-152



Question 14. Under 7B(l)(c) does this subparagraph limit all campaign speeches to the
single phrase, i.e. “I pledge and/or promise to faithfully and impartially
perform the duties of the office I seek?”  Is nothing else permissible?  If
so, give examples of what a judicial candidate can say at political rallies?

Opinion - The campaign speeches by a candidate for judicial office are not limited to the
single phrase, “I pledge and/or promise to faithfully and impartially perform the duties of
the office I seek.”  The provisions of the Canons are not so restrictive as to prohibit
ordinary campaigning by judges or candidates for judicial office so long as the
campaign is conducted in accord with the high standards of conduct to which judges of
this State should aspire in order to maintain the independence, impartiality and integrity
of the judiciary of this State as mandated by Canon 1 and Canon 2.  Candidates for a
judicial office in the conduct of their campaign should make every effort to refrain from
political activities inappropriate to the office held or sought.  Canon 7 places a burden
upon the candidates to carefully consider whether their participation in a course of
conduct under a given set of circumstances would violate either the letter or the spirit of
Canon 7 or would violate any of the remaining Canons, i.e., Canons 1 and 2.  Whether
such violations occur would depend on the facts of each particular case. 82-153

Question 17. Under Canon 7A(l) Please explain the phrase, “... not to be involved in the
internal workings of political organizations ...” and give examples of what
conduct is permissible and what conduct is not permissible.

Opinion - It is the opinion of the Commission that the candidate should not hold any
office in a political organization nor serve on any committee of such organization
involved in the solicitation of funds for any purpose of that organization; except, he may
pay the qualification fee required by such political organization for qualification as a
candidate.  See Advisory Opinions 30, 39, and 46. 82-154

Question 18. Under Canon 7A(l) is the paying of qualifying fees to a political party
considered being involved “in the internal workings of a political
organization”? 82-155

Question 15.  Under Canon 7, what can be said in campaign literature?           

Opinion - It would not be possible to list what can be said in campaign literature to the
exclusion of all things that cannot be said.  The Canons are not so restrictive as to
require that only certain things may be said.  However, Canon 7B establishes sufficient
guidelines which constitute a framework upon which words and phrases may be used
by a candidate to promote himself as a candidate for election or re-election to judicial
office and not violate the dignity appropriate to the judicial office.

The language of Canon 7B(l)(c) is definitive in that it prohibits a judge from commenting
on pending litigation and from publishing his conclusions of law on pending litigation. 
Except under the most extraordinary circumstances, a judge may not publicly explain
the basis of his rulings or sentences in criminal cases.  He should refrain from
commenting on specific cases in which he has participated, especially where such
comment could compromise the validity of any ruling or order entered by him in such
cases.  However, it is the opinion of the Commission that a judge may make general



references to court records, statistics and procedures.  A judge may also explain
generally that sentences on guilty pleas were, in many cases, based upon
recommendations of the district attorney and acquiesced in by the victim or his family. 
Also, a judge may comment on the useful effects of probation as a part of our law
system or our court procedure.  Additionally, he may comment on his duty to set a
reasonable bail and appoint counsel in criminal cases.  See Advisory Opinion 80-85
and 80-86. 82-156

Question 16. Under Canon 7, what subjects can be discussed in newspaper interviews
during political campaigns? (For the purposes of answering this question,
the Commission assumes that it refers to campaigns for judicial office.)

Opinion - It is the opinion of the Commission that this question is answered by our
Opinion stated in Question 15 above. 82-157


