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November 22, 1983

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether the joint ownership of property by a judge and his former law partners would
require the judge to disqualify himself in cases where one of the other joint owners
represents a party to the proceeding.  Upon consideration of your request, the Alabama
Canons of Judicial Ethics and the previous opinions of this Commission, it is the opinion
of the Commission that the mere fact of joint ownership of property by a judge and his
former law partners does not cause the judge to be disqualified from hearing cases in
which the judge’s former law partners represent a party to the proceeding under Canon
3C.

In the present instance, the Commission is presented with facts concerning joint
ownership of property under two separate sets of circumstances.  In the first instance,
the judge participates as a limited partner owning an undivided interest in several
apartment complexes.  The complexes are managed totally by general partners.  In the
second instance, the judge owns an undivided interest in a tract of timber land, which is
subject to a timber cutting contract that produces a small annual income.  It is the
opinion of the Commission that the facts as presented do not cause the judge to
disqualify himself in proceedings in which his former law firm represents a party to the
proceeding.

A judge’s disqualification is governed primarily by Canon 3C and his financial activities
by Canon 5C.  Canon 5C admonishes that a judge should arrange his financial and
business dealings in such a manner as to minimize the number of cases in which he is
disqualified.  These canons have been applied by the Commission to cause a judge’s
disqualification in a proceeding if one of the attorneys in the proceeding is engaged in
financial dealings with the judge whereby he is financially indebted to the judge,
(Opinion 82-128), or rents office space from the judge or his spouse (Opinions 82-130
and 81-115).  In other opinions, the Commission has held that the mere joint ownership
of property by a judge and attorney does not cause the disqualification of the judge in
procedings in which the attorney appears as counsel (Opinion 81-116).  The
Commission reaffirms these prior opinions.

Yours very truly,
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