84-219
84-220
84-221

Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

August 27, 1984

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
the following questions:

(1) Is a judge disqualified to preside in a case wherein a parties’ counsel was
judge’s political opponent in a prior judicial race? If so, for what period of
time is the judge disqualified?

(2) Is a judge disqualified from presiding in a case wherein a parties’ counsel
was an adverse witness to judge in disciplinary action against the judge?
If so, how long does the disqualification continue?

(3)  What procedure should be followed in the State of Alabama under the
Canons of Ethics to bring in question a judge’s disqualification to preside
over a case? Is the judge presumed to know all facts that might have a
bearing on his disqualification to preside? Does the questioning party
have a duty to bring to the judge’s attention these matters? If the judge is
unaware of any disqualifying interest or appearance that might subject his
impartiality to question, and the matter is not brought to his attention by an
aggrieved party, is it unethical for him to preside over the case?

As you know, disqualification of a judge is governed by Canon 3C of the Alabama
Canons of Judicial Ethics. The Canons are designed for the purpose of preventing not
only partiality by judges but also the appearance of partiality. Canon 3C provides in
pertinent part that a judge is disqualified from sitting in any proceeding in which his
impartiality might reasonably be questioned. Disqualification specifically occurs where
the judge has a personal bias or prejudice concerning a party.

As to your first question, it is the opinion of the Commission that the mere fact that a
party to a proceeding is represented by the defeated opponent of the judge for judicial
office does not require the judge’s disqualification. However, if facts and circumstances
exist arising out of the campaign, which cause the judge to harbor a personal bias or
prejudice toward the clients of the attorney because of his representation, or if other
facts or circumstances exist which cause the judge’s impartiality to be reasonably
questioned, then the judge may be disqualified.

As to your second question, it is the opinion of the Commission that the mere fact that
an attorney for a party to a proceeding is represented by an attorney, who testified
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against a judge in a judicial disciplinary proceeding, does not necessarily cause the
judge’s disqualification. However, when considered with additional facts and
circumstances surrounding the testimony, the disciplinary proceeding as well as the
judge’s conduct toward that attorney could cause the judge’s disqualification. The
Commission cannot be more specific in its answer without more specific facts.

[PARAGRAPH OMITTED BECAUSE OF SPECIFIC PERSONAL REFERENCE]

In response to your third question, the Canons set out a procedure for the remittitur of
disqualification in Canon 3D. However, no specific procedure is set out for either
raising or determining disqualification under Canon 3C. Indeed, the Canon provides
simply that under certain circumstances a judge is disqualified. Of course, if a
disqualifying interest or factor exists, it is unethical for a judge to fail to disqualify himself
irrespective of whether the disqualifying interest is either known to or raised by the
parties. The burden is upon the judge. It is the spirit as well as the letter of the Canons
which must be followed by all judges at all times.

Very truly yours,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



