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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

July 29, 1986

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether under the Alabama Canons of Judicial Ethics a judge is disqualified from sitting
in proceedings where the judge was:

(1)  Court-appointed Guardian Ad Litem for the child in dependency,
delinquency or divorce cases, and

(2)  Attorney or Guardian Ad Litem for either of the parents in either
dependency or divorce cases.

Judicial disqualification is governed primarily by Canon 3C of the Alabama Canons of
Judicial Ethics. That Canon provides in pertinent part:

“(1) A judge should disqualify himself in a proceeding in which his
disqualification is required by law or his impartiality might reasonably be
questioned including but not limited to instances where:

* * * *

(b) He served as a lawyer in the matter in controversy, or a lawyer
with whom be previously practiced law served during such
association as a lawyer in the matter, or the judge or such lawyer
has been a material witness concerning it.”

Under these provisions, a judge is clearly disqualified from sitting in a proceeding in
which he has previously served as an attorney or Guardian Ad Litem.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



