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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

March 2, 1987

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether under the Alabama Canons of Judicial Ethics, a District Court Judge may serve
as an officer or member of the Board of Directors of a local Child Advocacy Center and
speak to groups about the problems of child abuse and activities of the Center. The
Center is a non-profit corporation organized for civic purposes pursuant to Section 10-
3A-1 et seq., Code of Alabama 1975. The judge states that the purpose of the Center
is to provide a central location for, and the resources to accommodate, the following
activities in cases of child abuse and serious physical abuse:

1. interagency and interprofessional cooperation in case management;

2. gathering of evidence, verbal testimony, including medical documentation
and all other relevant evidence necessary for criminal prosecution,
custody proceedings or other actions involving these cases;

3. appropriate intervention to and for the child and the family in a relaxed,
facilitating environment;

4. assistance to the participating agencies working together in the treatment
of child victims, their families, and the offenders;

5. training for professionals, students, and lay persons involved in the
treatment of this abuse;

6. research on child sexual abuse and serious physical abuse.

In the past the judge, prior to assuming the bench, has been involved in fund-raising
activities for the Center. A judge’s participation in extra-judicial activities is governed by
Canon 5 of the Alabama Canons of Judicial Ethics. That Canon provides:

“A Judge Should Regulate His Extra-Judicial Activities To Minimize the Risk of
Conflict with His Judicial Duties.”

Canon 5B further provides in pertinent part that:

“A judge may participate in civic ... activities that do not reflect adversely upon his
impartiality or interfere with the performance of his judicial duties. A judge may
serve as an officer, director ... of [a] ... civic organization or institution not
conducted for the economic or political advantage of its members, subject to the
following limitations:
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(1)  Ajudge should not serve if it is likely that the organization or institution will
be engaged in proceedings that would ordinarily come before him or will
be regularly engaged in adversary proceedings in any court.

(2) Itis desirable that a judge not solicit funds for any educational, religious,
charitable, fraternal, or civic organization or institution, or use or permit the
use of the prestige of his office for that purpose, but he may be listed as
an officer, director, or trustee of such an organization or institution.

(3)  Ajudge should not give investment advice to such an organization or
institution, but he may serve on its board of directors or trustees even
though it has the responsibility for approving investment decisions.”

Paramount in this Canon is that the civic activity neither reflect adversely upon the
judge’s impartiality nor interfere with the proper performance of his judicial duties.
Therefore, initially the judge’s service as an officer or member of the Board of Directors
of the Center would depend upon the nature of the cases handled by the judge in his
official capacity and the degree of the participation of the Board of Directors in the
activities of the Center. It is our understanding that the judge will be assigned to sit in
preliminary hearings and to hear misdemeanors involving child abuse offenses. It
appears that the Center is directly involved in the investigation and prosecution of child
abuse complaints. These facts would automatically reflect adversely on the judge’s
impartiality in these cases. Under these circumstances, the judge’s impartiality might
reasonably be questioned under the provisions of Canon 3C. He would therefore be
required to recuse himself in all child abuse cases in which the Center is involved.

Based on the foregoing, it is the opinion of the Commission that serving as an officer or
member of the Board of Directors does not fall within the permitted activities of Canon
5.

It is further the opinion of the Commission that a judge is not prohibited from speaking
to groups on the problems of child abuse. Due to the Center’s activities in criminal
investigation and litigation he should refrain from any speeches about the Center’s
activities other than statements which describe, without characterizing those activities.
He is again restricted by the provisions of Canon 5. These restrictions include that such
speeches or talks should not be made if through their content, or otherwise they will
tend to reflect adversely on the judge’s impartiality, interfere with the proper
performance of his judicial duties, or aid in the solicitation of funds for the Center.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



