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The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether, under the Alabama Canons of Judicial Ethics, a judge is required to disqualify
himself from sitting in certain proceedings. Under the facts set out in the opinion, the
judge’s secretary (state classification Executive Assistant lll) is the wife of the attorney
for the State Personnel Board. The secretary would not in any manner be involved in
any case in which the State Personnel Board is a party. The judge now requests the
opinion of the Commission on the question of whether the judge is required to disqualify
himself in all proceedings in which the State Personnel Board is a party. If the judge is
not disqualified, he asks whether he should recuse himself.

It is the opinion of the Commission that the judge is not required to disqualify himself
under the above described circumstances. Whether the judge should recuse himself
even though disqualification is not required is a matter of personal judgment to be
exercised by the judge on a case by case basis. The opinion of the Commission is
based on the provisions of Canon 3 of the Alabama Canons of Judicial Ethics.

Canon 3C provides in pertinent part as follows:

“(1) Ajudge should disqualify himself in a proceeding in which his
disqualification is required by law or his impartiality might reasonably be
questioned ...”

While the Commission has not had the opportunity to consider whether this provision
requires the judge’s disqualification where a relative of the judge’s secretary or the
relative’s law firm represents a party to the proceeding, the Commission has twice
considered the issue as it relates to relatives of the judge’s bailiff. Such was the issue
presented in our previous opinions 83-190 and 85-231. In those opinions, the
Commission found that the judge’s employee stood in the same position as would the
judge himself and that the judge would be disqualified in any proceeding in which the
employee’s lawyer relative or the relative law firm represented a party. However, an
exception is made where the judge’s employee takes no part in the proceeding. In that
instance, the judge is not required to disqualify himself.

As to recusal, this is a matter left to the judge’s discretion.



