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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET

SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

December 12, 1989

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether, under the Alabama Canons of Judicial Ethics, a judge may serve as a
member of the Advisory Board of a local Child Advocacy Center.  Under the facts
stated, the Center has a separate Board of Directors.  The Center is used by the county
Sheriff’s Department, the Police Department, the District Attorney’s office, the local
Department of Human Resources, the Medical Center, the public schools, other
community service organizations and individuals and other health care organizations
and individuals.  It is also stated that the duties of the Advisory Board would include
fund raising, speaking engagements in the community concerning child abuse, acting
as the Center’s eyes and ears in the larger community and give input about program
directions and new services.  Meetings would be scheduled for twice a year and more
often as needed.  The Board would consist of a broad mixture of civic, community,
educational, medical and business leaders.

It is the opinion of the Commission that the judge may serve on the Child Advocacy
Center’s Advisory Board so long as he may do so in keeping with the restrictions set out
in Canon 5 of the Alabama Canons of Judicial Ethics.

Canon 5 provides in pertinent part as follows:

A Judge Should Regulate His Extra-Judicial Activities To Minimize the
Risk of  Conflict with His Judicial Duties

B.  CIVIC AND CHARITABLE ACTIVITIES:

A judge may participate in civic and charitable activities that do not reflect
adversely upon his impartiality or interfere with the performance of his
judicial duties.  A judge may serve as an officer, director, trustee, or
nonlegal advisor of an educational, religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution not conducted for the economic or political
advantage of its members, subject to the following limitations:

(1)  A judge should not serve if it is likely that the organization or
institution will be engaged in proceedings that would
ordinarily come before him or will be regularly engaged in
adversary proceedings in any court.
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(2)  It is desirable that a judge not solicit funds for any
educational, religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, or use or permit the use of the
prestige of his office for that purpose, but he may be listed
as an officer, director, or trustee of such an organization or
institution.

(3)  A judge should not give investment advice to such an
organization or institution, but he may serve on its board of
directors or trustees even though it has the responsibility for
approving investment decisions.

In this instance, a judge must examine the duties to which he is assigned by virtue of
his position as judge and the activities in which he is being asked to participate.  He
must make every effort to avoid giving the appearance of a predisposition in matters
that are likely to come before him and to avoid participation in matters which may
otherwise cause his disqualification in such matters.  If it is likely that service on the
Center’s Advisory Board could thusly “reflect adversely upon his impartiality or interfere
with the performance of his judicial duties,” a judge must not participate as a member.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION


