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Judicial Inquiry Commission

800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

April 3, 1990

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether under the Alabama Canons of Judicial Ethics a retired circuit judge may serve
as a private mediator or arbitrator for compensation.

It is the opinion of the Commission that whether under the Alabama Canons of Judicial
Ethics a retired judge is prohibited from serving as a private mediator or arbitrator
depends on whether or not the retired judge is serving as a full-time active retired judge.
As you are aware, Canon 5E specifically prohibits a judge from serving as any arbitrator
or mediator. However, under the “Compliance” section of the Canons, retired and
supernumerary judges are not required to comply with Canon 5E. See Compliance,
Section D (2). However, retired or supernumerary judges, who are serving in a full-time
active capacity on a circuit court or other court of this state, must comply with all of the
provisions of the Canons as does any other active full-time judge. In this regard, a
retired judge should be considered to be serving full-time as a circuit or district

judge if he serves full-time in a particular circuit or district. If a judge merely hears
cases from time to time, he should not be considered to be full-time.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



