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Judicial Inquiry Commission

800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

April 3, 1990

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether under the Alabama Canons of Judicial Ethics a circuit judge serving full-time as
family court judge may serve on the Board of Directors of the United Way for a three-
county area so long as the judge does not participate in fund raising but acts strictly in
the area of planning for agency needs regarding children and families.

It is the opinion of the Commission that the Canons do not prohibit a judge’s serving on
the board of directors of an organization whose primary purpose is fund raising for
charitable purposes. The judge is, however, discouraged from engaging in fund
solicitation. This opinion is based on the provisions of Canon 5B of the Alabama
Canons of Judicial Ethics. Those provisions are as follows:

B. Civic and Charitable Activities:

A judge may participate in civic and charitable activities that do not
reflect adversely upon his impartiality or interfere with the
performance of his judicial duties. A judge may serve as an officer,
director, trustee, or nonlegal advisor of an educational, religious,
charitable, fraternal, or civic organization or institution not
conducted for the economic or political advantage of its members,
subject to the following limitations:

(1)  Ajudge should not serve if it is likely that the organization or
institution will be engaged in proceedings that would
ordinarily come before him or will be regularly engaged in
adversary proceedings in any court.

(2) It is desirable that a judge not solicit funds for any
educational, religious, charitable, fraternal, or civic
organization or institution, or use or permit the use of the
prestige of his office for that purpose, but he may be listed
as an officer, director, or trustee of such an organization or
institution.

(3)  Ajudge should not give investment advice to such an
organization or institution, but he may serve on its board of
directors or trustees even though it has the responsibility for
approving investment decisions.
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Under these provisions, a judge may be a member of the board of directors of an
organization whose primary purpose is charitable fund raising. However, the judge is
discouraged from engaging in fund solicitation. In addition, the judge should remain
familiar with all the provisions of Canon 5B and cease service on the board of directors
if the provisions of the Canon so require.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



