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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

February 26, 1991

The Judicial Inquiry commission has considered your request for an opinion concerning
whether under the Alabama Canons of Judicial Ethics a judge is disqualified from sitting
in proceeding in which the judge’s lawyer/son previously appeared as counsel of record
to one of the parties. The proceeding in this instance is the modification of a divorce
decree.

It is the opinion of the Commission that the judge is disqualified from sitting in any
proceeding in which his lawyer/son has previously appeared as counsel of record.

The Commission’s opinion in this instance is based on Canon 3C(l)(c) and (d). That
Canon provides in pertinent part as follows:

(1) Ajudge should disqualify himself in a proceeding in which his
disqualification is required by law or his impartiality might
reasonably be questioned, including but not limited to instances
where:

* * % %

(c) He knows that he ... has a financial interest ... in a party to
the proceeding or any other interest that could be
substantially affected by the outcome of the proceeding;

(d) He or his spouse,

* % % %

(i) Is known to the judge to have an interest that could
be substantially affected by the outcome of the
proceedings;

In In re Sheffield, 465 So.2d 315, (Ala. 1984), the Alabama Supreme Court applied
Canon 3C(l) holding that disqualification occurs where a person of ordinary prudence,
knowing the facts known to the judge, might reasonably question the judge’s
impartiality. We note also numerous advisory opinions in which the Commission has
advised that a lawyer/relative’s representation of a litigant causes the judge’s
disqualification in the matter in which the litigant appears. See, e.g., advisory opinions
90-411, 88-346, 87-319, 87-317, 87-316, 87-315, 87-314, 87-305 and 87-303.
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In the instant proceeding, the judge is being asked to modify a divorce decree in a
matter in which the judge’s son previously represented one of the parties in seeking the
divorce. This being the case, disqualification continues to exist. However, since this
disqualification exists under Canon 3C(l)(c) and (d), it can be remitted by following the
procedures set out in Canon 3D.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



