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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET

SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

December 18, 1992

This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry
Commission concerning whether it would be ethical for you to conduct educational
seminars for professional engineers and land surveyors.  The material facts are:

You are a licensed professional engineer and land surveyor in the States of
Alabama and Florida.  You propose to be a member of the faculty and have
an ownership interest in an organization whose function is to provide
continuing educational seminars to professional engineers and land
surveyors concerning the law, the legal system, and the administration of
justice.  These seminars will enable the attendants to complete hours of
continuing education required to maintain a professional license.

The seminars will be conducted at times other than when court is in session
such as on weekends, vacation, or state holidays.

You have enclosed a preliminary rough draft of a brochure explaining the
proposed seminar.  The seminar is titled “Fundamentals of Real Property
Bounty Law for Land Surveyors.”  Your are the only faculty member listed on
this program and, although you are identified as an attorney, you are not
identified as a judge or as holding any judicial office.  In the “general
information” portion of the brochure appears the following disclaimer:

“This publication and seminar is designed to provide general
information prepared by professionals in regard to the subject
matter covered.  It is presented with the understanding that the
publisher is not engaged in rendering legal or other
professional service.  Although prepared by professionals, this
publication should not be utilized as a substitute for
professional service in specific situations.  If legal advice or
other expert assistance is required, the service of a
professional should be sought.”

Canon 4, Alabama Canons of Judicial Ethics, provides in pertinent part:

“A judge, subject to the proper performance of his judicial duties, may
engage in the following quasi-judicial activities, if in doing so he does not cast
doubt on his capacity to decide impartially any issue that may come before
him:  A. He may speak, write, lecture, teach, and participate in other activities
concerning the law, the legal system, and the administration of justice.”
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Canon 5A provides that “[a] judge may write, lecture, teach, and speak on nonlegal
subjects, ... if such avocational activities do not detract from the dignity of his office or
interfere with the performance of his judicial duties.

In Advisory Opinion 90-398, this Commission held that a judge who authors a legal treatise
to be sold commercially may be identified as a judge either on the cover of the book or on
the advertising for the book, but that the judge could not characterize himself as an
“expert.”

In promoting and conducting these seminars, you should be mindful of the admonitions of
Canon 5C(l) that “[a] judge should refrain from financial and business dealings that tend
to reflect adversely on his impartiality, interfere with the proper performance of his judicial
duties, or exploit his judicial position.”

It is the opinion of this Commission that your proposed conduct and business activity do
not violate the Canons of Judicial Ethics as long as the admonitions of Canons 4A, 5A, and
5C(l) are honored.

This advisory opinion has been approved by the members of the Judicial Inquiry
Commission.  If you have any question regarding this or any other matter please contact
me at your convenience.


