
93-479

Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET

SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

April 30, 1993

This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry
Commission.  Your question is whether excess campaign funds can be donated to
charitable organizations in which you have no involvement.

Canon 7B(l)(d), Alabama Canons of Judicial Ethics provides:

“(l)  A candidate, including an incumbent judge, for a judicial office that is
filled either by public election between competing candidates or on the
basis of a merit system election:

.   .   .   

(d)  Should not use or permit the use of campaign contributions for
the private benefit of himself.”

It is the opinion of this Commission that a judge may donate any excess campaign
funds to a charity.  The judge must have no connection or involvement in the
management or control of the charity to which the funds are donated.  The judge may
not receive any “private benefit” from the donation of the funds and may not claim a
charitable deduction on his or her personal income tax return.  The “private benefit” of
Canon 7B(l)(d) extends to the judge’s spouse and family.

This advisory opinion has been approved and adopted by the Judicial Inquiry
Commission and is the opinion of the Commission.

Respectfully,


