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June 25, 1993

This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry
Commission. Your request concerns the use of “excess” financial contributions received
in connection with a judge’s election or re-election to judicial office. This Commission
makes no distinction between actual campaign financial contributions and the interest
earned on those funds. For purposes of this opinion, they are identical.

In response to you questions, the Judicial Inquiry Commission makes the following
findings:

1. An elected judge may use excess campaign contributions to cover his or
her expenses for transportation, lodging, and food in attending functions
such as the Circuit and District Judges Annual Seminar; the Alabama Trial
Lawyers Mid-Winter Conference and Annual Meeting; the Alabama Defense
Lawyers Annual Seminar, and similar professional “bench-and-bar” type
meetings.

2. An elected judge may use campaign expenses to pay the monthly bill for
the use in his state or private car of a car telephone, which was purchased
with campaign funds during a campaign for re-election, under two
circumstances. One, the telephone may be used if the car phone is an
ordinary and necessary expense incurred in connection with judicial office
and its use is limited to business activity. Two, the telephone may also be
used for that campaign activity which is designed to maintain the judge in the
office to which he was elected.

3. Itis ethically permissible for a judge to use campaign contributions to pay
the expenses of letters of condolence and letters of congratulation which
include a letter to every bar admittee. The term “expenses” includes the
costs of preparing, printing, paper, supplies, and postage.

In reaching these conclusions, a number of factors were considered.
Canon 7B(l)(d) provides:
“A candidate, including an incumbent judge, for a judicial office that is filled

either by public election between competing candidates or on the basis of a
merit system election:

(d) Should not use or permit the use of campaign contributions
for the private benefit of himself.” (Emphasis added).
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“The restriction against ‘private benefit’ is aimed at ensuring that campaign
contributions are used only for legitimate campaign expenses.” P. McFadden,
Electing Justice: The Law and Ethics of Judicial Election Campaigns, 59 (American
Judicature Society 1990).

Canon 7A(l) recognizes that “so long as judges are subject to nomination and election as
candidates of a political party, it is realized that a judge or a candidate for election to a
judicial office cannot divorce himself completely from political organizations and campaign
activities which, indirectly or directly, may be involved in his election or re-election.”

This Commission recognizes as a fact and reality that the viable constituency of an elected
judge is the members of the bench and bar. It is generally within this group that the judge
will find the financial support necessary to keep the judge in office.

The Alabama Canons of Judicial Ethics place no period of limitation on when campaign
contributions may be solicited, received, or expended. See Advisory Opinion 82-147 (A
judge may accept campaign contributions at any time where such contributions comply with
the various laws which pertain to campaign contributions and elections.) In this regard, the
Canons place no special restrictions upon the campaign or political activities of judges who
are not currently candidates or who do not have “active opposition.” McFadden at 49; M.
Nicholson, Judicial Ethics: Political Activity and Fund Raising, 22 Loyola University Law
Review 597 (1991).

For purposes of this opinion, this Commission defines the word “political” broadly and
generically to signify such conduct and activity on the part of the judge which, had it
occurred in a campaign when the judge had active opposition, would be recognized as
legitimate and reasonable “campaign conduct.” Because of the nature of campaign
activities, a more precise definition of this term cannot be provided and much must be left
to the reasonable discretion of the judge.

By law, judges are subject to the provisions of the Alabama Fair Campaign Practices Act.
Ala. Code 1975, § 17-22A-1 through § 17-22A-23. Section 17-22A-7 provides:

“‘Amounts received by a principal campaign committee as contributions that
are in excess of any amount necessary to defray expenditures of the
candidate represented by such committee, may be used by such candidate
to defray any ordinary and necessary expenses incurred by him or her in
connection with his or her duties as a holder of office, may be contributed by
him or her to any organization described in section 170(c) of Title 26 of U.S.
Code, may be transferred to another political committee or may be used for
any other lawful purpose.” (Emphasis added).

This section was amended by Act 93-762, effective June 25, 1993, to provide that
“[clontributions to an office holder shall not be converted to personal use. For
purposes of this act, personal use shall not include room, telephone, office
expenses and equipment, housing rental, meals, and travel expenses incurred in
connection with the duties as a holder of office.”
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Furthermore, Act 93-762, amends § 17-22A-4 of the Fair Campaign Practices Act to
provide:

“(b) Candidates for state offices and their principal campaign committees
designated in the statement filed with the Secretary of State pursuant to
Section 17-22A-4, Code of Alabama 1975, on behalf of persons seeking or
holding those offices, may not solicit or accept, or both, contributions during
the period when the Legislature is convened in session. For the purposes
of this section, the Legislature is considered convened in session at any time
from the opening day of the special or regular session and continuing
through the day of adjournment sine die for that session. This subjection (b)
shall not apply within 120 days of any primary, run-off, or general election
and shall not apply to the candidates or principal campaign committees
participating in any special election called by the Governor.”

Under the Fair Campaign Practices Act, any expenditure of campaign funds or excess
campaign funds must be reported to the extent required by the Fair Campaign Practices
Act.

In connection with finding #3, it is the opinion of this Commission that a judge should not
use state office supplies or personnel in order to send letters of congratulation to every new
admittee of the Alabama State Bar. Such a practice has the appearance of political
campaign conduct. When funded by state office supplies or personnel, this practice
involves the appearance of impropriety. To the extent that prior Advisory Opinions 83-178,
82-160, 82-126 (authorizing the use of a judge’s official state-purchased stationery and
postage in sending messages of thanks to jury veniremen) conflict with this opinion, they
are hereby overruled. While a judge may use excess campaign funds to pay the cost of
preparing and mailing letters of congratulation to every bar admittee, in order to avoid the
appearance of impropriety, those letters should indicate, in some form or fashion, that they
do not involve the use of state funds or personnel.

The Commission recognizes that the answers provided in this opinion represent only what
is deemed permissible conduct under the Alabama Canons of Judicial Ethics. Although
Canon 7 directly addresses a judge’s use of campaign funds, it must be interpreted within
the context of the provision of Canon 2 which provides that a judge should avoid not only
actual impropriety but also the appearance of impropriety in all his or her activities.

This advisory opinion has been reviewed and approved by the Judicial Inquiry commission
and is the opinion of the Commission.



