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This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry
Commission.  Your question is whether you should recuse yourself from presiding over
those cases in which appear the attorneys who represented you before the Judicial
Inquiry Commission.

In this case, the complaint was filed before the Commission and the Commission
issued a finding of no ethical violation in approximately six weeks.  Your actions in the
matter were not disputed, and there was no need for any independent investigation by
the Commission.

The rule is that under Canon 3C(l), Alabama Canons of Judicial Ethics, a judge is
disqualified from sitting in any proceeding in which an attorney for one of the parties
represents the judge in an unrelated matter pending before the Judicial Inquiry
Commission.  Advisory Opinion 92-443.  However, once that disqualification is
removed, your recusal is not required unless there are extraordinary circumstances
present.  Advisory Opinion 92-446.

Here, the disqualification ceased to exist once the Commission returned its finding of no
ethical violation and your attorneys ceased to represent you before the Commission. 
There are no extraordinary circumstances present which would require your continued
disqualification under Canon 3C.  The facts in this case are not such as would cause a
reasonable person to question your impartiality.

Although a judge has an ethical obligation to disclose to counsel appearing before him
any ground for disqualification of which he is aware, Advisory Opinion 93-483, here
there is no longer any basis for disqualification.  There is no ethical obligation to
disclose a ground of past disqualification.

This opinion has been considered by the entire Commission and is the opinion of the
Commission.


