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This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry

Commission. Your question concerns the circumstances under which a judge is

required to disclose to the parties and their attorneys the nature and content of an “ex

parte conversation.”
I
The reported synopsis to Advisory Opinion 93-503 states:

“A judge is not necessarily disqualified from presiding over a divorce case
in one county because the judge acquired information about a related
(involving one of the same adult parties) juvenile case from another
county in an ex parte conversation the judge had with the juvenile court
judge or from an order issued in the Mobile case. The judge is

disqualified if the judge obtained information of a disputed evidentiary fact

from the conversation or order and that information will influence the
judge’s opinion of the substantive merits of the case in his county.

“Where a judge has an ex parte conversation with another judge
concerning a pending case, the judge should, on the judge’s own motion
and on the record, candidly disclose to the parties and their attorneys the
nature and content of the ex parte conversation.”

The second paragraph of the synopsis is hereby withdrawn. Advisory Opinion 93-503
does not address that principle and does not contain that or similar language. The
inclusion of this paragraph in the synopsis was error. The correct synopsis of Advisory

Opinion 93-503 is as follows:

“A judge is not necessarily disqualified from presiding over a divorce case
in one county because the judge acquired information about a related
(involving one of the same adult parties) juvenile case from another
county in an ex parte conversation the judge had with the juvenile court
judge or from an order issued in the Mobile case. The judge is

disqualified if the judge obtained information of a disputed evidentiary fact

from the conversation or order and that information will influence the
judge’s opinion of the substantive merits of the case in his county.
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The question remains of when and under what circumstances should a judge report an
ex parte communication with another judge to the parties and their attorneys.

“Ex parte communications are those that involve fewer than all of the parties who
are legally entitled to be present during the discussion of any matter. They are
barred in order to ensure that ‘every person who is legally interested in a
proceeding [is given the] full right to be heard according to law.” J. Shaman, S.
Lubet, J. Alfini, Judicial Conduct and Ethics, 149 (Michie 1990). Quoted in
Advisory Opinion 92-456.

Canon 3A(4), Alabama Canons of Judicial Ethics provides in relevant part:

“A judge should accord to every person who is legally interested in a
proceeding, or his lawyer, full right to be heard according to the law, and,
except as authorized by law, neither initiate nor consider ex parte
communications concerning a pending or impending proceeding. A judge,
however, may obtain the advice of a disinterested and impartial expert on
the law applicable to a proceeding before him; provided however, a judge
should use discretion in such cases and, if the judge considers that justice
would require it, should give notice to the parties of the person consulted
and the substance of the advice, and afford the parties reasonable
opportunity to respond.”

The Alabama Supreme Court has held that “Canon 3A(4) generally prohibits ex parte
contacts, but provides an exception for impartial experts on questions of applicable
law.” Hunt v. State, [Ms. 92-1300, December 13, 1993] _ So.2d ___ (Ala.Cr.App.
1993), affirmed, [Ms. 1930501, April 22, 1994] _ So.2d ___ (Ala. 1994). The term
“disinterested expert” has been defined as “one who ‘has no connection with any party
or any participant in [the] lawsuit.”” Hunt v. State, [Ms. 92-1300, December 13, 1993]
____So.2dat____ (Ala.Cr.App. 1993) quoting Judicial Conduct and Ethics § 6.07 at 37
(Supp. 1993).

We note that under Canon 3A(4), a judge, after consulting an “expert,” does not
necessarily have to “give notice to the parties of the person consulted and the
substance of the advice, and afford the parties reasonable opportunity to respond.
Notice and opportunity to respond are required only when “the judge considers that
justice would require it.”

”1

' Compare Canon 3A(4), Model Code of Judicial Conduct (1972) which requires
disclosure: “A judge, however, may obtain the advice of a disinterested expert on the law
applicable to a proceeding before him if he gives notice to the parties of the person consulted and
the substance of the advice, and affords the parties reasonable opportunity to respond.”
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A judge’s communication with another judge constitutes an exception to the prohibition
on ex parte communications.

“A judge may consult ex parte with other judges. Commentary to Canon 3A(4),
1972 Model Code. However, the judge who is consulted probably would be
disqualified if the case were to come before him or her in the future. 1972
Reporter's Notes at 53.

J. Shaman and Cynthia Gray, Judicial Conduct & Ethics Curriculum at p. 4 of “Ex parte
Communications” (American Judicature Society 1993).

Furthermore, ex parte communications between judges and court personnel may not
violate the prohibition against ex parte communications.

“Ex parte communications between judges and court personnel do not
violate Canon 3A(4). Commentary to Canon 3A(4), 1972 Model Code.
‘Court personnel’ means court staff and officials ‘whose function is to aid
the judge in carrying out his adjudicative responsibilities’ (Commentary to
Canon 3A(4), 1972 Model Code) and who are subject to the judge’s
‘direction and control.” Canon 3B(2). ‘[L]awyers in a proceeding before a
judge, are not ‘court personnel’ (Commentary to Canon 3A(6), 1972
Model Code), even if the lawyer is, for example, a prosecutor regularly
assigned to the judge’s courtroom. . ..

“Probation officers present a problem under the court personnel exception
to the ex parte communications rule. When probation officers prepare a
pre-sentence report, they are acting as an arm of the court, and some ex
parte communications, such as simple factual inquiries regarding a
probationer’s status, are permitted. California Advisory Opinion 37
(1987). However, other communications may be contrary to statutes
requiring probation officers’ pre-sentence reports and recommendations to
be in writing. Communications from probation officers may also raise
constitutional issues of due process and the right to confrontation ‘to the
extent that they are intended to influence the exercise of judicial discretion
in the absence of notice and an opportunity to be heard. . . ." Id.
Therefore, judges must ‘undertake a careful evaluation of the purpose of
the communication, and the nature of the information likely to be imparted
by the probation officer, before the judge participates in such a
communication.” Id.”

Judicial Conduct & Ethics Curriculum at p. 5 of “Ex parte Communications.”

However, judges do not have a license “to ignore entirely the restriction on ex parte
communication. Neither all court personnel, nor every communication, can be
construed as ‘aiding the judge in carrying out his adjudicative responsibilities.”
Conduct and Ethics § 6.06 at 158.

Judicial
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Communications by a judge with another judge which display a tendency to influence or
impede the judge’s decision violate the prohibition against ex parte communications.

Id. A judge may not directly or indirectly investigate the facts of a case outside the
record and use the results of that investigation in determining the facts of the case.
Price Brothers Company v. Philadelphia Gear Corporation, 649 F.2d 416 (6th Cir.), cert.
denied, 454 U.S. 1099 (1981) (trial judge directed law clerk to observe operation of
machine in controversy).

“It is imperative that a finder of fact avoid off-the-record contacts that
might bias its judgment or otherwise impair its ability to fairly and
objectively weigh the evidence properly submitted at trial. A judge
presiding at a bench trial may not directly or indirectly, through his law
clerk or by any other means, conduct an investigation outside the record
and use the results of that investigation in determining the facts of a
case.”

Price Brothers, 649 F.2d at 419.

Furthermore, in discussing a pending case with another judge, the trial judge must ever
be aware of the judge’s ethical obligation to avoid even the appearance of impropriety.

See Kennick v. Commission on Judicial Performance, 787 P.2d 591 (Cal. 1990) (judge
created appearance of impropriety by allowing attorneys to visit socially in chambers ex
parte on days when they were appearing before the judge).

Therefore, it is the opinion of this Commission that when a trial judge has a
communication with another judge (or any other person) outside the presence of the
attorneys involved in the case and thereby obtains factual information which will either
bias the trial judge’s judgment or otherwise impair the trial judge’s ability to fairly and
objectively weigh the evidence properly submitted, the trial judge should voluntarily
report the substance and contents of that communication to the attorneys and the
parties in the case.

This advisory opinion has been considered by and is the opinion of the entire
Commission.

Respectfully,



