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August 26, 1994

This is in response to your request for an advisory opinion from the Alabama Judicial
Inquiry Commission.

While this Commission is not authorized to issue an advisory opinion to a person other
than a judge, Rule 17, Rules of Procedure of the Judicial Inquiry Commission, you state
in you letter that the Chief Municipal Judge of the City of Birmingham joins in your
request.  Therefore, this Commission will address your question.

Your question is stated as follows:

“Would the Judicial Inquiry Commission enforce a City of Birmingham
Ordinance, applicable to full-time municipal judges in the City of
Birmingham, (i) prohibiting such a judge from engaging in campaign
activities in connection with political candidates other than for judicial
office, and from being involved in political fund solicitations other than for
the judge’s own campaign; and (ii) requiring such a judge to resign his
office when he becomes a candidate for non-judicial office?”

This Commission has previously held that a municipal judge does not have to resign his
judicial office before running for a non-judicial office because the constitutional
provision found in § 6.065, Amendment 328, Ala. Const., controls over the prohibition
found in Canon 7. Advisory Opinions 78-47, 81-124 (as revised May 28, 1982). 
Advisory Opinion 89-355 holding that a municipal judge must resign was in error and
has previously been withdrawn.  However, the factual situations in those advisory
opinions did not involve a statute or municipal ordinance such as the one present in this
case.

Birmingham City Ordinance No. 94-88 provides in pertinent part:

“(f)  No full-time municipal judge shall engage in campaign activities in
connection with a political candidate other than candidates for judicia1
office and shall not be involved in political fund solicitations other than for
his campaign which funds shall not be used for his private benefit.

“(g)  A full-time municipal judge shall resign his office when he becomes a 
candidate either in a political or in a general election for a non-judicial office.”

The constitutionality of City Ordinance No. 94-88 is not an ethical matter and is not a
question within the jurisdiction of this Commission.  See generally J. Shaman, S. Lubet,
J. Alfini, Judicial Conduct and Ethics § 11.19 (1990).  This Commission is only 
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authorized to issue advisory opinions “as to whether certain specified action
contemplated or proposed to be taken by [a judge] may constitute a violation of the
Canons of Judicial Ethics.”  Rule 17, Rules of Procedure of the Judicial Inquiry
Commission.

Canon 2A provides that “[a] judge should respect and comply with the law and should
conduct himself at all times in a manner that promotes public confidence in the integrity
and impartiality of the judiciary.”  Obviously, a judge cannot promote public confidence
in the integrity and impartiality of the judiciary unless the judge himself or herself obeys
the law.

Therefore, a municipal judge of the City of Birmingham must comply with Birmingham
City Ordinance No. 94-88 in order to adhere to the requirements of Canon 2A.  A judge
is ethically obligated to obey the commands and restrictions of the ordinance until that
ordinance is declared unconstitutional or unlawful or until the enforcement of the
ordinance is enjoined in a court of law through the judicial process.

In your letter you state that the Circuit Court of Jefferson County has preliminarily
enjoined the enforcement of sections (f) and (g) of Ordinance No. 94-88, and that the
City has appealed that injunction to the Alabama Supreme Court.  Therefore, as long as
the injunction remains in effect, a municipal judge would not be in violation of Canon 2A
by becoming a candidate for a non-judicial office without resigning his judicial office.  If
the circuit court ruling is set aside, a municipal judge would be ethically obligated to
comply with the municipal ordinance.

This opinion has been considered by and is the opinion of the entire Commission.


