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This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry
Commission.

Your question is whether you are disqualified from presiding over cases in which your
former law partner represents a party where you continue to hold one-half interest in a
building jointly purchased by you and the former partner while you were engaged in the
practice of law.

The correct rule was stated in Bryars v. Bryars, 485 So.2d 1187, 1189 (Ala.Civ.App.
1986):

“A judge’s hearing of a matter whereby a party is represented by an
attorney, or the law firm of an attorney, who jointly owns land with the trial
judge is not a violation per se of Canon 3 C(l).  That canon must be read,
considered, and applied along with Canon 5 C(l) and (2).  However, if
other circumstances are added to the simple joint ownership of land by a
judge and an attorney, it might appear to a reasonable person that the
judge could not be impartial, and a recusal would be required.”

The mere joint ownership of property by a judge and his former law partner does not
cause the judge’s disqualification in cases in which the judge’s former law partner
represents a party to a proceeding.  Advisory Opinions 81-116, 83-172, 83-198.

This opinion has been considered by and is the opinion of the entire Commission.


