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Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET

SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

April 28, 1995

The Judicial Inquiry Commission has considered and reached its opinion with regard to 
the remaining inquiry in your February 8, 1995, request for an advisory opinion from the 
Commission.  You presented the factual situation of a case which is ready for trial that
has been set for trial several times where one of the parties decides a few days prior to
the trial to employ one of the judge’s nephews or the judge’s former law partner.  You
asked whether in this event a judge may proceed with the suit and refuse to permit the
new attorney into the case or whether the judge should simply recuse himself and
assign the case to another judge. 95-548

As stated in the Commission’s recent response to your other inquiries, a judge is not
disqualified from a case in which his former law partner represents a party so long as
the partner did not represent the party during the period of the partnership and there is
neither any ongoing financial interest between the judge and former partner or any
other interest between them that could be substantially affected by the outcome of the
proceeding, nor any personal bias or prejudice involved.  As also was stated in the
Commission’s response to your other inquiries, the disqualification due to an attorney
being a nephew of the judge is subject to remittal under Canon 3D.  Thus, there is no
need for a judge to recuse himself where disqualification is not required due to the
involvement of the judge’s former law partner or where the disqualification due to the
involvement of the judge’s nephew is remitted under Canon 3D.  In either situation, the
question whether a continuance should be granted is a matter committed to the judge’s
discretion, which should be exercised according to the legal standards generally
applicable to such requests.

It is the further opinion of the Commission that there is no hard and fast rule concerning
what to do when disqualification would be required due to the involvement of either a
former law partner or a nephew of the judge and that disqualification either cannot or
will not be remitted.  Instead, this appears to be a matter committed to the judge’s
discretion upon consideration of the factors generally applicable to questions involving
changes of counsel and requests for continuances associated therewith.  In other
words, it is the Commission’s opinion that the judge in such a situation should
determine whether a change of counsel and concomitant continuance is appropriate
under the facts in the case.  If it is, then the judge should recuse himself and assign the
case to another judge; if it is not, then he may proceed with the lawsuit and refuse to
permit employment of new counsel.
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The Commission also has considered the additional questions in your March 9, 1995,     
request for an advisory opinion from the Commission.  The first such question was
whether a judge is disqualified in a subsequent petition where a nephew of the judge
represented one of the parties in the original divorce or custody proceeding, but
different attorneys are handling the subsequent petition.  The Commission has
previously determined that a judge is disqualified from sitting in any proceeding in which
a lawyer/relative within the fourth degree of relationship has previously appeared as
counsel of record.  The Commission’s opinion in this regard is based
upon Canons 3C(l)(c) and (d) and, therefore, can be remitted by following the
procedures in Canon 3D.  Advisory Opinion 91-415. 95-549

The second question presented in your March 9, 1995, request for an advisory opinion   
was whether a circuit judge may preside over a trial on de novo appeal from the district
court when he presided over the case in his former position as district judge.  The
Commission also has previously addressed this question and has determined that the
judge is disqualified from sitting in this situation, regardless of whether the appeal is to
be tried by a jury.  This opinion is based on Canons 1, 2 and 3C.  A copy of Advisory
Opinion 87-301 and 302 is attached. 95-550

Your final question in your March 9, 1995, request for an advisory opinion was              
whether any problems of ethics or legality of the decrees would be presented where the
parties sign a waiver of the disqualification under §12-1-12 of the Alabama Code in an
uncontested divorce or consent judgment case.  The general question concerning the
legality of a decree is beyond the scope of the Commission’s authority to answer. 
Under Rule 17 of the Judicial Inquiry Commission Rules, a judge may request an
opinion as to whether certain conduct may constitute a violation of the canons of judicial
ethics, and the Commission may then render to the judge such opinion as it may deem
appropriate in the premises. 95-551

Remittal of disqualification is governed by Canon 3D:

REMITTAL OF DISQUALIFICATION.  A judge disqualified by the terms of
Canon 3C(l)(c) or Canon 3C(l)(d) may, instead of withdrawing from the
proceeding, disclose in the record the basis of his disqualification.  If
based on such disclosure, the parties and lawyers, independently of the
judge’s participation, all agree in writing that the judge’s relationship is
immaterial or that his financial interest is insubstantial, the judge is no
longer disqualified, and may participate in the proceeding.  The
agreement signed by all parties and lawyers shall be incorporated in the
record of the proceeding.

Canon 3D and §12-1-12, Ala. Code 1975, are not coextensive.  Unlike §12-1-12, Canon
3D of the Canons of Judicial Ethics does not permit remittal of the disqualification in a
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case or proceeding in which the judge has been of counsel or in which is called in
question the validity of any judgment or judicial proceeding in which the judge was of
counsel or the validity or construction of any instrument or paper prepared or signed by
the judge as counsel or attorney.  Disqualification in such proceedings is required under
Canon 3C(l)(b), but only disqualifications under Canons 3C(l)(c) and (d) may be
remitted under Canon 3D.  There also are more procedural requirements for remittal of
disqualification under Canon 3D than those specified in §12-1-12, Ala. Code 1975. 
Under Canon 3D, the judge must disclose the basis of his disqualification in the record,
and the parties and lawyers, independent of the judge’s participation, must all sign a
written agreement that the judge’s relationship is immaterial or that his financial interest
is insubstantial, which signed agreement must be incorporated in the record of the
proceeding.

This advisory opinion has been considered and approved by the Judicial Inquiry
Commission.  Please contact the Commission if you have any further questions
concerning these or any other matters.


