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The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether a judge is disqualified from sitting in cases wherein a party is represented by a
member of a law firm where the judge owns property with another member of that firm
and, from time to time, borrow monies together with that other attorney and has
outstanding debts in connection with the ownership of such jointly held property. You
relate “significant financial contacts” with the attorney/partner of the judge. You also
relate that the attorney/partner of the judge does not have a significant interest in the
outcome of the litigation before the judge.

As acknowledged in Advisory Opinion 94-527, the correct rule was stated in Bryars v.
Bryars, 485 So. 2d 1187, 1189 (Ala. Civ. App. 1986):

A judge’s hearing of a matter whereby a party is represented by an
attorney, or the law firm of an attorney, who jointly owns land with the trial
judge is not a violation per se of Canon 3C(l). That canon must be read,
considered, and applied along with Canon 5C(l) and (2). However, if other
circumstances are added to the simple joint ownership of land by a judge
and an attorney, it might appear to a reasonable person that the judge
could not be impartial, and a recusal would be required.

The mere joint ownership of property by a judge and an attorney does not cause the
judge’s disqualification even in cases in which the attorney in question himself
represents a party to the proceeding. See Advisory Opinion 81-116 (joint ownership of
mortgaged property not prohibited so long as no problems arise as to the payment of
the mortgage indebtedness or taxes or insurance), 83-172 (joint ownership of a building
in which the judge receives no rent from the attorney and each pays one half of the
mortgage indebtedness, insurance and taxes not prohibited), 83-198, and 94-527. As
noted in Advisory Opinion 83-198, the Canons have been applied by the Commission to
cause a judge’s disqualification in a proceeding if one of the attorneys in the proceeding
is engaged in financial dealings with the judge whereby he is financially indebted to the
judge or the judge rents office space to the attorney.

It is the opinion of the Commission that, under the facts you have presented, the judge
is not disqualified from sitting in cases in which a party is represented by a member of
the law firm in which the judge’s partner is a member.



