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June 28, 1996

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an advisory opinion
concerning whether a judge may accept lodging, food, and recreational entertainment
for himself and his wife from a law firm in the judge’s county in exchange for providing a
three-hour legal seminar for the firm at its annual outing on the Gulf coast at which CLE
seminars are regularly presented for the firm’s members.  You state that the firm has
offered to provide lodging and food for yourself and your spouse for Thursday night,
Friday night, and Saturday night, plus golf  recreation for yourself for Friday and
Saturday afternoons.  You do not state whether your CLE presentation would be made
Friday morning or Saturday morning or both mornings.

Under Canon 4, a judge, subject to the proper performance of his judicial duties, may
speak, write, lecture, teach, and participate in other activities concerning the law, the
legal system, and the administration of justice if in doing so he does not cast doubt on
his capacity to decide impartially any issue that may come before him.  Canon 5C(l)
provides as follows:

A judge should refrain from financial and business dealings that tend to
reflect adversely on his impartiality, interfere with the proper performance
of his judicial duties, or exploit his judicial position.

Canon 5C(4) provides as follows:

Neither a judge nor a member of his family residing in his household
should accept a gift, bequest, favor, or loan from anyone if it reflects
expectation of judicial favor.

Canon 6 provides the following, in pertinent part:

A judge may receive compensation and reimbursement of expenses for
the quasi-judicial and extra-judicial activities permitted by these canons, if
the source of such payments does not give the appearance of influencing
the judge in his judicial duties or otherwise give the appearance of
impropriety, subject to the following restrictions:

A.  COMPENSATION.  Compensation should not exceed a
reasonable amount, nor should it exceed what a person who is not
a judge would receive for the same activity.
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B.  EXPENSE REIMBURSEMENT.  Expense reimbursement
should be limited to the actual cost of travel, food, and lodging
reasonably incurred by the judge and, where appropriate to the
occasion, by his spouse.  Any payment in excess of such an
amount is compensation.

A judge certainly may, as a general matter, teach a continuing legal education seminar
for a law firm in his court’s jurisdiction so long as in so doing he does not cast doubt on
his capacity to decide impartially any issue that may come before him or interfere with
the performance of his judicial duties.  As this Commission has previously stated, “In
teaching a legal subject, a judge should not ‘substitute his concept of what the law
ought to be for what the law actually is, and ... [should] express himself in a manner that
promotes public confidence in his integrity and  impartiality as judge.’”  Advisory Opinion
93-471 (quoting In re Gridley, 417 So.2d 950, 954 (Fla. 1982).  In Advisory Opinions 93-
471 and 93-433, this Commission held that a judge may teach a law related course so
long as in doing so he 1) does not cast doubt on his capacity to decide impartially any
issue that may come before him, and 2) does not detract from the dignity of his office or
interfere with the performance of his judicial duties.  See also Advisory Opinion 92-464.

A judge must exercise extreme caution in commenting on any pending, or impending
case while lecturing on a legal topic to ensure that nothing he says compromises or
appears to compromise his ability to decide cases impartially.  He also should not agree
to speak at an event sponsored by a particular firm unless he will be available to
address events by other firms as this might create an appearance of impropriety in
utilizing the judge’s professional experience to promote the welfare of one particular
firm.

While there is no doubt that a judge may receive compensation for teaching about the
law, a judge must not allow exploitation of the judicial office or accept any gift or favor
which may reflect expectation of judicial favor.  Canon 6B provides that expense
reimbursement should be limited to the actual cost of travel, food, and lodging
reasonably incurred by the judge and, where appropriate to the occasion, by his
spouse.  Under Canon 6A, any compensation above reasonably incurred expenses
should not exceed a reasonable amount, nor should it exceed what a person who is not
a judge would receive for the same activity.

It is the opinion of the Commission that the judge may teach the CLE seminar proposed
so long as attendance will not interfere with performance of his judicial duties or cast
doubt on his capacity to decide impartially any issue that may come before him. 
Further, the judge may accept the provision of food and lodging for himself and his
spouse for the period reasonably necessary for the judge to be at the event to provide
the CLE seminar.  Any remuneration in the form of lodging, food, or entertainment, in
excess of expenses reasonably necessary for provision of the CLE session(s) should
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not exceed the cost of travel plus a reasonable amount that does not exceed what a
person who was not a judge would receive as compensation for this service.  Finally, it
is the opinion of the Commission that the judge may receive an ornamental gift of
nominal value that memorializes the occasion (e.g., a plaque, framed certificate, etc.)
without violation of the Canons of Judicial Ethics.

Respectfully,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION


