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August 9, 1996

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an advisory opinion
as to whether a judge must be subpoenaed before he can ethically appear to give
testimony in a proceeding or whether a judge may appear voluntarily to give testimony
in a legal proceeding.

The Alabama Canons of Judicial Ethics provide that a judge should not testify
voluntarily as a character witness at any hearing before any court.  Canon 2C.  The
Commentary to this provision explains that a judge must testify as a character witness if
officially summoned.  Thus, a judge must be officially summoned before he or she may
appear to give character testimony.  

The Alabama Canons of Judicial Ethics do not contain a blanket requirement that a
judge be officially summoned before the judge may give testimony other than character
testimony.  Nevertheless, in many situations voluntarily testifying may lend the prestige
of the judge’s office to advance the private interests of others in violation of another
portion of Canon 2C, or otherwise give an appearance of impropriety in violation of
Canon 2.  Thus, it is the opinion of the Commission that it is generally the better
practice for a judge not to give testimony unless officially summoned to do so. 

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION


