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SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA   36104

March 14, 1997

This is in response to your request for an advisory opinion from the Judicial Inquiry
Commission.  Your question is whether you may act as a consultant for remuneration
for an in-state project or projects unrelated to the law under the following facts:

For the past 13 years, you have served on various state and national nonprofit
foundations and organizations that focus on children’s issues and family preservation. 
In 1995, you joined a national faculty of experts in order to provide technical assistance
to nonprofit child abuse and prevention programs.  Thus far, your work has been for
out-of-state agencies as a guest lecturer or conference speaker and you have been
compensated for your work.

Based on your expertise, you have been invited to consult on two projects in Alabama
which deal with child abuse and community revitalization.  These two programs differ
from your previous experience as they are in-state and on-going.  They are similar in
that you will be remunerated for your work.

Your question is governed by Canons 5 and 6.

Canon 5(C)(1) states:

“A judge should refrain from financial and business dealings that tend to reflect
adversely on his impartiality, interfere with the proper performance of his judicial duties,
or exploit his judicial position.”

In the commentary to Canon 5, it states “Complete separation of a judge from extra-
judicial activities is neither possible nor wise; he should not become isolated from the
society in which he lives.”  It also states that “The changing nature of some
organizations and of their relationship to the law makes it necessary for a judge
regularly to re-examine the activities of each organization with which he is affiliated to
determine if it is proper for him to continue his relationship with it.”

Canon 6 provides that:

“A judge may receive compensation and reimbursement of expenses for the
quasi-judicial and extra-judicial activities permitted by these canons, if the source of
such payments does not give the appearance of influencing the judge in his judicial
duties or otherwise give the appearance of impropriety, subject to the following
restrictions:
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“A.  Compensation.  Compensation should not exceed a reasonable amount, nor
should it exceed what a person who is not a judge would receive for the same activity.”

Although we have no advisory opinions on this same issue, we find several of our
advisory opinions to be persuasive authority for holding that such activity is permissible
under the Canons.

In Advisory Opinion 92-464, this Commission held that a judge who was also a licensed
professional engineer and land surveyor could conduct seminars and have an
ownership interest in an organization whose function it is to provide educational
seminars to professional engineers and land surveyors concerning laws, the legal
system, and the administration of justice.

This Commission held in Advisory Opinion 90-404, that a judge may accept an
honorarium for delivering the keynote speech at the annual banquet for a medical
society.

In Advisory Opinion 93-474, this Commission held that it was ethically appropriate for a
judge to continue as a member of the board of a state bank under Canon 5(C) where
the board has no authority to approve the loans or investments and merely serves as
an advisory committee.

Based on the foregoing, it is the opinion of this Commission that you may serve as a
paid consultant for an in-state, on-going project unrelated to the law.  Of course, the
judge should be ever mindful of these provisions and make sure that even the
appearance of propriety remains intact.

This advisory opinion has been considered by and is the opinion of the entire
Commission.

Respectfully submitted,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION


