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Judicial Inquiry Commission

800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

June 27, 1997

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an advisory opinion
concerning: (1) whether a judge must recuse himself or herself from a case when a
party to the case files a complaint with the Judicial Inquiry Commission against the
judge with respect to the judge’s actions in the case; (2) whether a judge is obligated to
recuse when a litigant claims in a complaint filed with the Judicial Inquiry Commission
that the judge and others have conspired to damage the litigant’s reputation and have
disclosed confidential information to the media; and (3) whether a judge is disqualified
from hearing any further proceedings in the case because the judge filed an ethical
complaint against the attorney-litigant with the State Bar.

It is the opinion of the Judicial Inquiry Commission that, under the Canons of Judicial
Ethics, neither the filing of a complaint against the judge nor the nature of that
complaint requires the judge’s disqualification unless the judge becomes personally
biased or prejudiced as a result. The judge’s filing of a complaint against the attorney-
litigant will likewise not require the judge’s disqualification unless the judge becomes
personally biased or prejudiced against the attorney-litigant. 97-655

With respect to the effect of the filing of a complaint against the judge and the content
of such a complaint, the Judicial Inquiry Commission has stated:

It is well settled that a judge is not disqualified from sitting in a proceeding
merely because the judge has been made aware that one of the parties
has filed a complaint against the judge with the Judicial Inquiry
Commission. Advisory Opinions 90-391, 87-292. However, a judge must
disqualify himself if the judge determines that the filing of the complaint
has generated a personal bias or prejudice in the judge against the party.
Canon 3C(l)(a).

Advisory Opinion 92-447. These opinions remain valid. Logically, too, there is no basis
for distinguishing between the fact of the complaint and its content. Accordingly, unless
the judge has developed a personal bias or prejudice against the party, recusal is not
required.

The judge’s filing of a complaint against the attorney-litigant with the State Bar is
likewise not generally disqualifying. Contempt proceedings are an analogous situation,
and recusal is not required there. A treatise explains: 97-656
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A judge is not automatically disqualified from presiding over contempt of
court proceedings by virtue of the fact that the allegedly contemptuous
behavior occurred in the presence of the judge or was directed at the
judge. Even where the contemptuous conduct consists of strong,
personal criticism of the judge, disqualification is not necessary. At some
point, though, a line will be crossed where disqualification from contempt
proceedings is mandated where a judge has become biased or
prejudiced. Thus, where a verbal attack upon a judge becomes
particularly offensive, or where a judge becomes enraged at offensive
conduct, recusal is necessary.

Shaman, Lubet, Alfini, Judcial Conduct and Ethics, 2d ed., § 4.09 at 111 (footnotes
omitted). On the facts stated, it does not appear that the judge has become personally
biased or prejudiced. Thus, recusal is not required.

Yours very truly,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



