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The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an advisory opinion
regarding the propriety of a judge’s receiving a portion of a contingency fee award due
to the judge’s former law firm after the judge has been sworn in where the underlying
judgment was not final when the judge was sworn in. It is unclear whether the judge’s
portion of the award represents compensation for work performed by the judge on the
case while at the firm or a partner’s share determined under the firm’s partnership
agreement and paid to partners without regard to whether such partner worked on the
case. You also ask whether, if the judge may receive the funds after having been
sworn in, the judge is disqualified from hearing cases involving his former firm until the
funds are paid.

It is the opinion of the Commission that the judge may receive his portion of the
contingency fee award after having been sworn in provided that the basis for the
calculation of that portion is established before the judge is sworn in. If the judge’s
portion of the award is established, but is not distributed before the judge has been
sworn in, the judge is not disqualified from hearing cases involving his former firm for
that reason.

With respect to the disposition of the pending contingent fee award, Shaman, Lubet
and Alfini explain:

[JJudges may make financial arrangements with successor counsel to
ensure that payment is made for work performed prior to taking the bench.
Where possible, the judge may simply bill for past work at the appropriate
hourly rate, and may collect that fee even after assuming office. Cases
handled on a contingent fee basis present more difficulty. Even though
the judge is entitled to compensation for work performed, it may be
difficult to determine the appropriate percentage before the case is
actually completed. Two approaches are possible. The judge may
estimate a percentage at the time that the judge takes the bench and
enter into an agreement with successor counsel on that basis, or the
judge may allow the new attorney to make the pro rata determination at
the conclusion of the matter. In either case, the entire fee must be
reasonable and the judge’s portion must be determined on the basis of
actual work actually performed prior to taking the bench.
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Shaman, Lubet, Alfini, Judicial Conduct and Ethics, 2d ed., §7.22, at 235-36 (footnotes
omitted). This discussion is consistent with Advisory Opinion 90-402, in which the
Commission concluded that a judge may receive a contingent fee established while he
was an attorney for work performed as an attorney. The only funds left with the former
firm by the judge should be unliquidated but earned and earned but not paid.

In this instance, the work performed by the judge or the partnership agreement
controlling the distribution of fees awarded to the firm must be established before the
judge takes the bench. Even though the case is not final, the judge’s maximum portion
of any award can be established if the judge’s work or percentage is known. Further
activity in the case should be treated separately by the judge and firm if possible. If not,
the judge should make certain that he is not compensated for work that was done after
he took the bench.



