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October 3, 1997

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an opinion concerning
whether, under the Alabama Canons of Judicial Ethics, a judge may serve on the board
of directors of a bank and, if so, whether the judge may receive remuneration for such
service.

It is the opinion of the Commission that a judge may serve on the board of directors of a
bank and may receive the normal remuneration for such service. However, he should
be ever mindful of the provisions of Canon 2C that a judge “should not lend the prestige
of his office to advance the private interests of others; nor should he convey nor permit
others to convey the impression that they are in a special position to influence him.”
The Commission has considered the first issue in the past and has opined that a judge
may serve as a director of a bank where such service is purely advisory and does not
include decision making in the day to day operation of the bank. (See Advisory Opinion
94-474.) The Commission further noted in that opinion that, under Canon 3C(l)(c), the
judge would be disqualified from hearing any proceeding involving the bank but that
such disqualification could be remitted by following the procedures set out in Canon 3D.
We note further that Canon 2C prohibits the lending of the prestige of the judicial office
to advance the private interests of others. Others in this instance include the bank
where the judge serves as director.

As to your second question, the judge who serves as a bank director would not be
prohibited from receiving the remuneration allowed other directors. His remuneration
should, of course, be commensurate with remuneration normally paid for such service
to avoid any appearance of impropriety.

Yours very truly,
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