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October 3, 1997

The Judicial Inquiry Commission has considered your request that we reconsider our
opinion 96-625 concerning whether, under the Alabama Canons of Judicial Ethics, a
judge may sit on the board of directors of a youth facility to which the judge refers
juveniles who come before the court over which the judge presides. Along with your
request the Commission has received facts including and supplemental to those
previously considered. The facts include the following: the facility is a non-profit
organization, the judge serves without remuneration, the court is allotted a limited
number of beds at the facility, the facility’s funding is not based on the number of clients
referred by the judge, the facility provides rehabilitation opportunities which supplement
and complement those provided by the Department of Youth Services, the facility is
licensed by the Department of Youth Services, the facility was created to fill a void in
services which were not otherwise available in the service area, and many judges
presently serve on the boards of similar facilities as well as on local DYS boards.

Based on the specific facts presented, it is the opinion of the Commission that the
canons of judicial ethics do not prohibit service on the boards described. Under Canon
5G, judges are permitted to engage in activities to improve the law, the legal system,
and the administration of justice. The creation of the facilities in question improve the
administration of justice by providing heretofore unprovided opportunities, in line with
those provided by the Department of Youth Services, for rehabilitation of juvenile
offenders over whom our courts exercise more extensive supervisory authority than
other litigants. The facilities provide for a service demand that was not previously being
met. Thus, referrals to these facilities cannot be said to impune a judge’s impartiality.
We therefore conclude that service on boards of non-profit organizations providing
rehabilitative services supplemental to those provided the Department of Youth
Services is not prohibited by the Alabama Canons of Judicial Ethics.

Opinions holding to the contrary, including Advisory Opinions 96-624, 93-507, and 93-
468 are hereby overruled and Advisory Opinion 96-625 is hereby withdrawn and this
opinion substituted.

Yours very truly,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



