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USE OF TITLE "JUDGE" IN CAMPAIGN 
FOR DIFFERENT JUDICIAL OFFICE 
THAN ONE CURRENTLY HELD 

ISSUE 

Maya sitting judge use the title "Judge" in his 
campaign materials when running for a 
different judicial office and, if so, do various 
proposed materials conflict with Canon 7 or 
Advisory Opinion 88-331? Answer: A 
sitting judge may use the title "Judge" in a 
campaign for a different judicial office, but 
when he does so he must either identify his 
current judicial position or otherwise indicate 
that he is not the incumbent in the current 
race. 

FACTS 

A district judge is running for a position as a 
circuit judge. He has prepared proposed 
campaign materials including lapel stickers, 
push cards, bumper stickers, flyers, and 
stationery in which he uses the title "Judge" 
before his name. Some of the materials 
indicate that he is not and/or has never been a 
circuit judge. Other materials do not provide 
this information, for example, a proposed 
bumper sticker that states, 

JudgeXXXX 
CIRCUIT COURT PLACE NO. X. 

DISCUSSION 

Canon 7B(1)(c) states, in pertinent part, that a 
candidate for judicial office "shall not 
misrepresent his or her identity, qualification, 
present position, or other fact." Canon 7B(2) 
includes a requirement that a judicial 

candidate not "post, publish, broadcast, 
transmit, circulate, or distribute true 
information about a judicial candidate ... that 
would be deceiving or misleading to a 
reasonable person." 

In Advisory Opinion 88-331, the Commission 
held that a district judge who is running for 
circuit judge may appear in his judicial robes 
in his campaign literature, but that he should 
make sure that his campaign literature 
accurately reflects his qualifications and, thus, 
that it not in any way suggest that he had 
previously served as a circuit judge. 

It is the opinion of the Commission that a 
sitting judge may use the title "Judge" in his 
campaign materials when he is running for a 
different judicial office, but he must do so in 
a manner that does not mislead the voter to 
believe that he is the incumbent in the office 
that he seeks. For example, a bumper sticker, 
yard sign or billboard for an incumbent circuit 
judge who is seeking a seat on the supreme 
court that reads, "Judge John Doe, Supreme 
Court" may well mislead a voter to believe 
that Judge Doe is already a member of the 
supreme court; whereas, the use ofthe words, 
"Elect Judge John Doe, Supreme Court" are 
not likely to mislead, nor are the words, "Vote 
for Judge Doe, Supreme Court" or "Vote 
Judge Doe for Supreme Court." 

In campaign literature, as opposed to bumper 
stickers, yard signs and billboards, the 
candidate must either identify his current 
judicial position or otherwise indicate that he 
is not the incumbent in the current race. 

It is the opinion of the Commission that the 
flyer submitted for review is in compliance 
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with Canon 7 because it lists each judicial 
office the judge has held, along with the 
number ofyears in each position. The bumper 
sticker submitted for review is not in 
compliance with Canon 7 because it could 
reasonably be expected to mislead a voter 
about the candidate's current position. 
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This opinion is advisory only and is based on 
the specific facts and questions submitted by 
the judge who requested the opinion pursuant 
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the 
Judicial Inquiry Commission. For further 
information, you may contact the Judicial 
Inquiry Commission, 800 South 
McDonough Street, Suite 201, Montgomery, 
Alabama 36104; tel.: (334) 242-4089; fax: 
(334) 240-3327; e-mail: jic@alalinc.net. 


