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DISQUALIFICAnON RESULTING FROM 
RECEIPT OF EX PARTE 
COMMUNICATION 

ISSUE 

Is a judge disqualified because he heard an ex 
parte allegation of fact by a party's relative 
who was attempting to contact the judge 
through false pretenses? Answer: No, not 
unless the judge developed a personal bias or 
prejudice concerning a party as a result. 

FACTS 

An individual came to the judge's office, 
insisting to speak with him about a 
hypothetical question. Hearing that the staff 
person present was having difficulty getting 
the person to understand that the judge could 
not talk with him, the judge went out to tell 
the person this himself. The person 
immediately blurted out an allegation of fact. 
The judge later realized that the person was a 
relative of a party in a case pending before 
him. 

The judge has disclosed the facts on the 
record. The judge has no reason to suspect 
that the party was involved in the relative's 
conduct, and he feels no bias or prejudice 
toward or against either party as a result. 
However, if the relative becomes a witness in 
the case, the relative's conduct may affect the 
judge's assessment of his testimony. 

DISCUSSION 

The Commission has long recognized that a 
litigant's actions toward or statements to a 

judge during the course of a judicial 
proceeding do not cause the judge to be 
disqualified unless the judge is actually 
influenced and develops a personal bias or 
prejudice as a result. Advisory Opinions 89­
391,92-452,95-574,97-636,98-686,98-695, 
and 98-703. The Commission is of the 
opinion that the same holds true with 
regard to actions or statements by persons 
related to a party to a proceeding. To hold 
otherwise would allow litigants and their 
friends and relatives to control judicial 
proceedings whenever dissatisfied with the 
course of the proceeding. 

Further, the bias necessary to disqualify a 
judge generally must arise from an 
extrajudicial source, and involve an opinion 
on the merits based on something other than 
what the judge has learned from participating 
in the case or a related case. Advisory 
Opinions 93-510, and 97-639. 

Canon 3A(4) does not address the question of 
remedy when an ex parte communication 
inadvertently occurs. However, it does 
provide, with respect to ex parte consultation 
of an impartial expert, that the judge should, 
where justice requires, give notice to the 
parties and afford a reasonable opportunity to 
respond. The Commission is of the opinion 
that the judge acted appropriately in this case 
in disclosing the facts on the record, and that 
no further remedial action is required. 

REFERENCES 

Alabama Advisory Opinions 89-391, 92-452, 
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Alabama Canons of Judicial Ethics, Canon 
3A(4). 

This opinion is advisory only and is based on 
the specific facts and questions submitted by 
the judge who requested the opinion pursuant 
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the 
Judicial Inquiry Commission. For further 
information, you may contact the Judicial 
Inquiry Commission, 800 South McDonough 
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama 
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240­
3327; E-mail: jic@alalinc.net. 


