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DISQUALIFICATION RESULTING FROM
 
SOCIALIZATION WITH A PARTY 
DURING THE PENDENCY OF A 
PROCEEDING 

ISSUE 

Is a judge disqualified from hearing a case if 
he went to lunch with a party while the case 
was pending before him? Answer: Yes, if it 
was a private meeting with the party in close 
proximity to any proceedings in the case and 
any other party or counsel express concern. 

FACTS 

A judge considers himself to be friends with 
many members of the local bar, and he has 
both gone to lunch with attorneys and has seen 
them on other social occasions when they 
have had cases pending before him. The 
judge presently has pending before him a case 
in which an attorney friend is a party. He 
recently went to lunch with this party while 
the case was pending before him. The other 
party's attorney, whom the judge also 
considers to be a friend, has expressed 
concern about whether the judge should 
remain on the case. 

DISCUSSION 

The Commission has previouslyaddressed the 
question of disqualification due to a judge's 
friendship with a party, attorney, or other 
person connected with a case. See Advisory 
Opinions 93-510, 93-511, 95-541, and 96-613. 
The Commission observed in these opinions 
that judges necessarily will have associations 
and friendships with attorneys and parties 
coming before their courts, and that a judge is 

not disqualified for such ordinary relations 
with his fellow citizens. Whether or not a 
judge is disqualified due to friendship 
generally depends on how personal the 
relationship is between the judge and the 
person connected to the lawsuit. 

The Commission has not previously addressed 
the question whether a judge is disqualified as 
a result of having socialized with a party 
during the pendency of a proceeding before 
the judge. 

Under Canon 3C(1), a judge is disqualified 
when "his impartiality might reasonably be 
questioned." The test under this canon is: 
"Would a person of ordinary prudence in the 
judge's position knowing all of the facts 
known to the judge find that there is a 
reasonable basis for questioning the judge's 
impartiality?" In re Sheffield, 465 So.2d 350, 
356 (Ala. 1984). The question under Canon 
3C(1) is not whether the judge is impartial in 
fact, but rather whether another person, 
knowing all of the circumstances, might 
reasonably question the judge's impartiality. 
Ex parte Duncan, 638 So.2d 1332, 1334 (Ala. 
1994). 

In the Commission's OpIniOn, there is a 
difference between mere participation in a 
social event that is also attended by a party, 
and socializing privately with a party who has 
a case then pending before the judge. 
Likewise, a private social meeting with a party 
on a day in close proximity to any proceedings 
in the case may appear differently than such a 
meeting at another point in time. See Wells v. 
Del Norte School District C-7, 753 P.2d 770 
(Colo. 1987) (judge found disqualified when 
he sat at a restaurant table with counsel and 
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witnesses for one ofthe parties during a bench 
break from a hearing). Many other 
surrounding circumstances may also be 
relevant to the determination whether a 
particular social meeting between a judge and 
a party raises sufficient question as to the 
judge's impartiality as to require 
disqualification from a case. The fact that 
counsel for an opposing party expresses 
reasonable concern about the meeting is a 
factor that must be considered, although not 
controlling. 

It is the opinion ofthe Commission that where 
a judge has had a private lunch with a party to 
a case in very close proximity to any 
proceedings in the case and another party or 
counsel in the case expressed reasonable 
concern about the meeting, the judge should 
recuse himself due to the appearance of 
possible partiality. As stated previously, the 
question under Canon 3C(l) is not whether 
the judge is actually impartial, but rather 
whether his impartiality is reasonably 
questionable. 

Note: This opinion addresses social contacts 
between a judge and a party. It is not intended 
to address social contacts between ajudge and 
an individual who is an attorney in a pending 
case. 
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This opinion is advisory only and is based on 
the specific facts and questions submitted by 
the judge who requested the opinion pursuant 
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the 
Judicial Inquiry Commission. For further 
information, you may contact the Judicial 
Inquiry Commission, 800 South McDonough 
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama 
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240­
3327; E-mail: jic@alalinc.net. 


