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COMPLIANCE WITH ALA. CODE §12-24­
2 (1975) AND DISQUALIFICATION DUE 
TO CAMPAIGN CONTRIBUTIONS. 

ISSUES 

I. Must a judge comply with the reporting 
requirements of ALA. CODE §12-24-2? 
Answer: The Commission is not authorized 
to determine the enforceability of a statute; 
this is a legal question the judge himself may 
address. 

II. Must ajudge recuse himself from a case in 
which an attorney or party has contributed 
$2,000 or more to the judge's campaign for 
judicial office? Answer: No, except to the 
extent that §12-24-2 may have applicability. 

FACTS 

A judge ran as an incumbent in the November 
1998 election. His new term of office began 
January 15, 1999. In November 1998, a party 
filed a motion to recuse on the ground that the 
attorney representing the opposing party had 
contributed $3,000 to the judge's campaign, 
citing ALA. CODE §12-24-1, et seq. (1975) 
(Act No. 95-648). 

Section 12-24-1 expresses the Legislature's 
intent to require recusal ofajudge where there 
may be an appearance of impropriety due to 
receipt by the judge ofa substantial campaign 
contribution from a party, an attorney, and 
other specified persons associated with a party 
in the case. Section 12-24-2(a) provides that 
certain judges must file a disclosure statement 
with the Secretary of State at least two weeks 
before the commencement of their term of 
office identifying campaign contributors in the 

immediately preceding election and the 
amounts of their contributions; the stated 
consequence of failure to file is withholding 
ofcompensation by the Administrative Office 
of Courts. Section 12-24-2(b) provides that 
the Supreme Court must adopt rules requiring 
all attorneys in certain cases to serve 
certificates ofdisclosure on the other attorneys 
in such cases stating the amount of campaign 
contributions made by the party represented, 
counsel, and other described persons. Section 
12-24-2(c) provides that when a circuit judge 
has received more than $2,000 based on the 
information in anyone such certificate of 
disclosure, any party who has filed a 
certificate ofdisclosure setting out an amount 
either less than $2,000 or less than that of any 
opposing party may file a written notice 
requiring recusal of the judge. The triggering 
cumulative contribution amount from any 
party, counsel, and others specified is $4,000 
in the case of an appellate judge or justice. 

At the hearing on the motion to recuse, a letter 
was presented from the Clerk of the Supreme 
Court. The letter states that the Supreme 
Court has not adopted rules implementing 
§12-24-2(b) because Act No. 95-648 has not 
been precleared by the Justice Department 
and, in the opinion ofthe Justice Department, 
is legally unenforceable until it is precleared. 
The Clerk's letter also expresses the opinion 
that the statute cannot be implemented even if 
it is precleared because problems in its 
drafting make it unworkable. A copy of a 
letter from the Justice Department to the 
Office of the Attorney General was enclosed 
with the Clerk's letter. 

The judge requested an OpInIOn from the 
Director of the Administrative Office of 
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Courts as to whether a) a judge must comply 
with the reporting requirements of §12-24­
2(a), and b) a judge must recuse himself in 
cases in which an attorney or party has 
contributed $2,000 or more to the judge's 
campaign. The Directorofthe Administrative 
Office of Courts responded that his office 
agreed that Act No. 95-648 is not legally 
enforceable until it is precleared, and that his 
office would not take any action for 
noncompliance with the statute's provisions 
until it is precleared. 

DISCUSSION 

The Judicial Inquiry Commission may only 
provide advisory opinions as to whether 
specified conduct proposed by a judge might 
constitute a violation ofthe Alabama Canons 
ofJudicial Ethics. Therefore, the Commission 
cannot provide an opinion as to whether 
compliance with the reporting requirement in 
ALA. CODE §12-24-2(a) (1975) is legally 
required. 

There is no provision in the Alabama Canons 
of Judicial Ethics that expressly requires 
compliance with §12-24-2(a). However, 
Canon 2A does require a judge to respect and 
comply with the law. Does Canon 2A require 
compliance with §12-24-2(a)? The 
Administrative Office ofCourts has taken the 
position that Act No. 95-648 is unenforceable 
until it is precleared by the Justice 
Department, and the Director of the 
Administrative Office ofCourts has stated that 
his office will take no action for 
noncompliance with the Act's provisions until 
it is precleared. The Alabama Supreme Court 
likewise has declined to adopt rules 

implementing subsection 2(b) of the Act 
because the Act has not been precleared. 1 

The Commission is not authorized to 
determine the validity or enforceability of 
Section 12-24-2, nor is it authorized to advise 
a judge that he is exempt from compliance 
with any statutory mandate, in the absence of 
an adjudication or other authoritative 
declaration of invalidity or unenforceability. 
In the opinion of the Commission, the 
enforceabilityofthis statute is a legal question 
which the judge himself may address. 

Your second question deals with whether a 
judge, separate and apart from the 
requirements of § 12-24-2, must recuse 
himself from a case in which an attorney or 
party has contributed $2,000 or more to the 
judge's campaign for judicial office. The 
Commission has previously opined that the 

lAlabama's former Attorney General 
Jeff Sessions submitted the Act to the United 
States Department of Justice on March 14, 
1996, for review, but on May 24, 1996, 
withdrew the submission, asserting that the 
Act contained no changes affecting voting 
subject to Section 5. The Justice Department 
acknowledged on July 23, 1996, the 
withdrawal of the submission but expressed 
disagreement with the Alabama Attorney 
General's reasoning and requested that Act 
No. 648 be resubmitted for review. In a letter 
from the Justice Department dated July 18, 
1997, to Alabama's Attorney General, the 
view was reiterated that unless the State of 
Alabama receives a declaratory judgment 
from the United States District Court for the 
District of Columbia or the Attorney General 
interposes no objection to the specified 
changes, they are not legally enforceable. 
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mere receipt of campaign contributions from 
an attorney or party involved in a case does 
not cause disqualification. Advisory Opinions 
98-698 and 96-607. Except to the extent that 
§ 12-24-2 may have applicability, the 
Commission reaffirms those opinions. Ifthere 
are other facts which would cause the judge's 
impartiality to reasonably be questioned, then 
recusal might be required under Canon 3C(1). 
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This opinion is advisory only and is based on 
the specific facts and questions submitted by 
the judge who requested the opinion pursuant 
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the 
Judicial Inquiry Commission. For further 
information, you may contact the Judicial 
Inquiry Commission, 800 South McDonough 
Street, Suite 201, Montgomery, Alabama 
36104; tel.: (334) 242-4089; fax: (334) 240­
3327; e-mail: jic@alalinc.net. 


