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SERVICE ON BOARD OF EDUCATION
ISSUE

May a district and juvenile court judge accept an
appointment as a member of a city board of
education? Answer: No.

FACTS

A district and juvenile court judge has been asked
to accept an appointment to the board of education
for the city in which he resides. The term of the
appointment would be six years. Service on the
board is without compensation. The judge hears
both truancy cases and delinquency cases arising
from misconduct and criminal acts at school. He
has two children who attend schools in the city
school system.

DISCUSSION

In Advisory Opinions 76-11 and 76-17, the
Commission decided that a judge should not serve
as a member on a board of education because such
service would be an extra-judicial, and the position
is concerned with issues of fact or policy on matters
other than the improvement of the law, the legal
system, or the administration of justice. These
opinions were based on Canon 5G, which provides
the following, in pertinent part:

It is desirable that a judge should not
accept appointrnent to a governmental
committee, commission, or other
position that is concerned with issues of
fact or policy on matters other than the
improvement of the law, the legal
system, or the administration of justice
or unless required by law.

Canon 5G recognizes that service in any
governmental position concerned with issues other
that the law, the legal system, or the administration
of justice is undesirable and should be avoided, but
it does not absolutely prohibit such service.
However, Canon 5G is not the only canon
applicable to the permissibility of service on a
board of education.

A judge, other than a probate judge, is prohibited
from holding any other “office of public trust.”

ALA. CONsT. amend. 328, §6.08(b). If
membership on the city’s board of education is an
“office of public trust,” then service on the board
would violate Canon 2A, which requires a judge to
respect and comply with the law. The Commission
is not authorized to give advisory opinions
concerning the application of constitutional or
statutory law; the Commission’s opinion authority
extends only to application of the Alabama Canons
of Judicial Ethics.
understanding that the question whether

It is the Commission’s

membership on a city board of education
constitutes an “office of public trust” may be
presented to the Attorney General for an opinion.

Service on a board of education also involves
consideration of Canon 5 and Canon 5B. Canon 5
provides that “[a] judge should regulate his extra-
judicial activities to minimize the risk of conflict
with his judicial duties.” Canon 5B addresses civic
and charitable activities in general, allowing

participation in those activities “that do not reflect
adversely upon the judge’s impartiality or interfere
with the performance of his judicial duties.”

Service in a position such as officer, director,
trustee, or nonlegal advisor of a civic organization
or institution is subject to additional limitations.

Under Canon 5B(1), a judge should not serve in
such a position “if it is likely that the organization



ADVISORY OPINION 99-734
PAGE 2

or institution will be engaged in proceedings that
would ordinarily come before him or will be
regularly engaged in adversary proceedings in any
court.”

On the question of service on a policy advisory
committee for a school system, the Commission
has noted that a judge must look also to the
provisions of Canon 3C, and not accept such an
appointment if, upon examining his jurisdiction
and the matters likely to come before his court,
he finds that the committee will be

recommending policy on matters or to persons
likely to come before him in his judicial capacity.
The Commission explained that, if the matters
considered or the persons to whom the
recommendations are made are likely to come
before the judge, then his participation on the
committee could cause reasonable doubt as to his
ability to decide those matters or to treat those
persons impartially. Advisory Opinion 89-388.

It is the opinion of the Commission that service on
the city board of education would violate the
canons of judicial ethics under the facts presented
even if membership does not constitute an office of
public trust and even if the board itself would not
likely be engaged in proceedings that would
ordinarily come before the judge or be regularly
engaged in adversary proceedings in any court.
Given the matters that do ordinarily come before
the judge, such service would reflect adversely on
the judge’s impartiality.
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This opinion is advisory only and is based on the
specific facts and questions submitted by the judge
who requested the opinion pursuant to Rule 17 of
the Rules of Procedure of the Judicial Inquiry
Commission. For further information, you may
contact the Judicial Inquiry Commission, 800
South  McDonough Street, Suite 201,
Montgomery, Alabama 36104; tel.: (334) 242-
4089; fax: (334) 240-3327; e-mail:
jic@alalinc.net.



