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DISQUALIFICATION WHEN A REFEREE
APPOINTED BY JUDGE IS AN ATTORNEY IN
THE CASE

ISSUE

Is a judge disqualified to hear cases in which a party
is represented by an attorney who is a referee
appointed by the judge to assist on a part-time basis
with other cases over which the judge presides?
Answer: Yes.

FACTS

A family court judge with responsibility for
domestic relations, juvenile, paternity, and child
support cases has appointed a local attorney as a
referee to assist with the judge’s case load on a
part-time basis (twelve hours per month). The
attorney has been handling cases as a referee for the
past several months. It is anticipated that this
attorney will be retained as counsel for parties in
domestic relations cases that will be assigned to the

judge.
DISCUSSION

A judge is required to disqualify himself in a
proceeding in which his “impartiality might
reasonably be questioned.” Canon 3C(1).

“Recusal is required under Canon 3C(I)
when ‘facts are shown which make it
reasonable for members of the public or a
party, or counsel opposed to question the
impartiality of the judge.” Acromag-Viking
v. Blalock, 420, So.2d 60, 61 (Ala. 1982).
See, also, Wallace [v. Wallace, 352 So.2d
1376, 1379, (Ala.Civ.App. 1977)].

Specifically, the Canon 3C(l) test is:
‘Would a person of ordinary prudence in
the judge’s position knowing all of the
facts known to the judge find that there is
a reasonable basis for questioning the

judge’s impartiality?” Thode, The Code of
Judicial Conduct - The First Five Years in the
Courts, 1977 Utah L.Rev. 395, 402.”

Matter of Sheffield, 465 So.2d 350, 355-356 (Ala.
1984). The recusal test stated in Canon 3C(1)
sometimes bars trial by a judge who has no actual
bias in the case. Matter of Sheffield, 465 So.2d at
356.

A referee who assists a judge on a continuing basis
stands in a position of close trust with the judge
who appointed him. The judge must, of necessity,
repose special confidence in that attorney. Thus,
the Commission concludes that a person of
ordinary prudence might reasonably question the
judge’s impartiality in a case in which that referee
represents a party.

It is the opinion of this Commission that a judge is
disqualified under Canon 3C(1) to hear cases in
which a party is represented by an attorney who is
areferee appointed by the judge then assisting the
judge on a regular, on-going basis with other cases
over which the judge presides.
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This opinion is advisory only and is based on the
specific facts and questions submitted by the judge
who requested the opinion pursuant to Rule 17 of
the Rules of Procedure of the Judicial Inquiry
Commission. For further information, you may
contact the Judicial Inquiry Commission, 800
South  McDonough Street, Suite 201,
Montgomery, Alabama 36104; tel.: (334) 242-
4089; fax: (334) 240-3327; e-mail:
jic@alalinc.net.



